Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 12. 2010

OMBUDSMAN I POVERENIK: MINISTARKA OBMANULA JAVNOST

Saša Janković i Rodoljub Šabić tvrde da navodi Diane Dragutinović o "značajnom povećanju budžeta" nezavisnim institucijama nisu tačni

Beograd, 19.12.2010. (Politika) - Zaštitnik građana Saša Janković demantovao je juče navode pojedinih medija da je službi ombudsmana vlada višestruko povećala budžet za narednu godinu. "Predlog budžeta zaštitnika građana za 2011. godinu nije veći, kako su neki mediji preneli četiri puta, već je 17 odsto viši od prošlogodišnjeg", navodi se u Jankovićevom saopštenju koje je prenela Beta. Precizira se da je budžet zaštitnika građana za 2010. godinu bio 125.678.000 dinara, a iduće će, ukoliko parlament prihvati Vladin predlog, biti 146.328.000 dinara.

Istovremeno, i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić juče je okarakterisao kao "vrlo nekorektan" način na koji je ministarka finansija Diana Dragutinović predstavila pozicije grupe nezavisnih državnih institucija, prilikom prezentiranja Predloga budžeta za sledeću godinu. "Takav postupak Diane Dragutinović nije u interesu objektivnog informisanja javnosti, ni u interesu korektnog odnosa ministarstva i vlade prema nezavisnim telima", ocenio je Šabić.

U njegovoj pisanoj izjavi koju je preneo Fonet navodi se da je Diana Dragutinović poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izdvojila u grupu nezavisnih institucija, uz Državnu revizorsku instituciju, Upravu za javne nabavke, poverenika za informacije, zaštitnika građana, Agenciju za borbu protiv korupcije, Ustavni sud, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Komisiju za zaštitu prava i poverenika za ravnopravnost, koje su navodno dobile „veoma značajno povećanje budžeta".

Procenat povećanja budžeta poverenika je znatno manji od procenta povećanja budžeta uopšte, manji od prosečnog povećanja budžetskih korisnika, manji od planiranog procenta inflacije i čak i među nezavisnim institucijama verovatno najmanji, konstatovao je Šabić.

On je izjavio da ne reaguje toliko zbog institucije koju predstavlja, već zbog drugih nezavisnih institucija, kao što su zaštitnik građana ili Agencija za borbu protiv korupcije, jer su u nekim medijima njihove budžetske pozicije predstavljene kao enormno, čak višestruko uvećane, što ne odgovara istini. Na taj način je Diana Dragutinović doprinela stvaranju pogrešne slike u javnosti o
ukupnoj poziciji nezavisnih i nadzornih tela, ocenio je Šabić.

Podsetimo, ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je prošlog četvrtka, na konferenciji za novinare posle sednice vlade na kojoj je usvojen Predlog zakona o budžetu za 2011. godinu, da će institucije poput Uprave za javne nabavke, zaštitnika prava građana i poverenika za informacije od javnog značaja dobiti znatno povećanje sredstava iz budžeta. Ona je tada naglasila da će Državna revizorska institucija u 2011. imati četiri puta više sredstava u odnosu na odobrena sredstva u ovoj godini.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs