Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 12. 2010

NA KONTROLI SAMO ŠEST INSPEKTORA

Uprava za igre na sreću nadgleda TV i radio kvizove sa elementima slučajnosti i neizvesnosti. Sprovedena provera 28 televizijskih kvizova

Beograd, 27.12.2010. (Danas) - Uprava za igre na sreću je u proteklom periodu izvršila 28 kontrola televizijskih kvizova, posle čega se prestalo sa emitovanjem onih koji se svrstavaju u igre na sreću, odnosno za koje je utvrđeno da sadrže „elemente slučajnosti i neizvesnosti", rečeno je Danasu u ovoj upravi Ministarstva finansija.

Prema njihovim navodima, elementi slučajnosti i neizvesnosti, koji su utvrđeni u pojedinim kvizovima, podrazumevaju, na primer, da se od učesnika zahteva da od više tačnih odgovora pogodi baš onaj koji je „odredio i kovertirao priređivač". Samim tim, ovakvi kvizovi se smatraju igrama na sreću, pa je naloženo da se prekine njihovo emitovanje.

- Zakon o igrama na sreću propisuje da su igre na sreću one u kojima se učesnicima, uz neposrednu naplatu ili naplatu posrednim putem, pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, pri čemu krajnji ishod igre ne zavisi samo od znanja ili veštine učesnika u igri nego i od slučaja ili nekog neizvesnog događaja - objašnjavaju u Upravi za igre na sreću.

S druge strane, oni napominju da se kviz u kojem krajnji ishod zavisi isključivo od znanja učesnika u igri na osnovu koga mu se pruža mogućnost da ostvari dobitak ne smatra igrom na sreću. U Upravi, međutim, napominju da imaju mali broj inspektora, odnosno ukupno šest, koji vrše kontrolu i nadzor nad primenom Zakona, što je ograničavajući faktor za efikasnu kontrolu priređivanja svih oblika igara na sreću.

Kako je ranije isticano u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), najviše pritužbi gledalaca stizalo je upravo povodom ovakvih kvizova sve dok oni nisu novim zakonskim okvirom zabranjeni. Naime, dešavalo se da se u ovim kvizovima ne uvažavaju tačni odgovori, kao i da je bilo slučajeva da se gledaoci i ne uključe u program posle određenog vremena čekanja na vezi. Međutim, problem je bio što je to bilo teško dokazivo, pa su takvi televizijski kvizovi označeni kao igre na sreću.

Danas su ovakvi slučajevi uglavnom sporadični, a najčešće se pojavljuju na takozvanim „piratskim" stanicama, odnosno na onima koje emituju program bez dozvole. Kako je nedavno najavljeno, u okviru borbe protiv piratskih emitera Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) podnosiće zahteve Telekomu da se oduzimaju telefonski brojevi koje nelegalni emiteri koriste u komercijalne svrhe, pa i u kvizovima. Na taj način, onemogućiće se ovakvim stanicama da ostvaruju profit tokom nelegalno emitovanog programa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs