Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 12. 2010

MEDIJSKA STRATEGIJA DO 20. FEBRUARA

Beograd, 30.12.2010. (Danas) - Ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić najavio je juče da će do 20. februara biti predložen Nacrt strategije za razvoj sistema javnog informisanja u Srbiji, nakon čega će uslediti javna rasprava. Usvajanje strategije očekuje se sredinom 2011. godine.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (31. 12. 2010, 08:45:11) pošalji odgovor

    Cini mi se da je pre svega potrebno hitno izmeniti i dopuniti Zakon o radiodifuziji (i kablovskoj distribuciji), ili pripremiti nov zakon o audio i audio-vizuelnim medijskim servisima, u skladu sa EU direktivom 2010/13/EU od 10. marta 2010. godine. U svakom slucaju, prioritet nad svim prioritetima je da se u ovom zakonu izvrse takve promene posle kojih bi bilo potpuno jasno i nesporno da Radiodifuzna ustanova Srbije i Radiodifuzna ustanova Vojvodine, kao i druge radiodifuzne organizacije (tzv. emiteri) obavljaju samo delatnost proizvodnje svojih TV programa, dok JP "Emisiona tehnika i veze" (JP ETV) vrsi delatnost prenosa i emitovanja svih tih TV programa. Do tada ce postojati sukob ovog zakona i Zakona o elektronskim komunikacijama, a JP ETV ce biti "ni na nebu, ni na zemlji".

    Ocekivalo se da ce u Pravilniku o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji biti dat plan, odnosno organizacija posebne elektronske komunikacione mreze, tj. mreze za distribuciju TV programa JP ETV. Ali, to je bila samo pusta nada. O organizaciji te mreze nema, na zalost, ni jedne reci u ovom pravilniku.

    Ni iz dokumenta "Studija izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji RS" ne moze se sagledati taj plan, odnosno ta organizacija.

    Zato je opravdano pitanje nadleznim regulatornim telima (RATEL, RRA i MTID): u kom ce aktu biti dati i opisani plan i organizacija (sastav) te jedinstvene mreze na teritoriji Srbije? Jer, ova mreza ili sistem je slozena celina od opsteg ili javnog interesa koju sacinjava vise medjusobno povezanih podcelina.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs