Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 01. 2011

PRESUDA GASI „KARLOVAČKI LIST”

Novi Sad, 19.01.2011. (Politika) - Redakcija "Karlovačkog lista" zabrinuta je zbog presude Višeg suda u Novom Sadu koja praktično gasi jedino informativno javno glasilo na području opštine Sremski Karlovci. Branislav Sančanin, glavni i odgovorni urednik ovih lokalnih novina, koje se deli besplatno, osuđen je da plati 200.000 dinara zbog objavljivanja informacije čiju "istinitost u potpunosti nije proverio", isto toliko za "nedozvoljeno objavljivanje fotografije", kao i 84.600 dinara na ime troškova parničnog postupka.

"Karlovački list" pisao je o sukobu radnika obezbeđenja Save Pavlovića (člana DSS-a) i potpredsednika Skupštine opštine Sremski Karlovci Gorana Savića (člana DS-a), koji se 31. marta 2009. godine dogodio u sedištu Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu. O ovom događaju izveštavali su gotovo svi elektronski i pisani mediji u glavnom gradu pokrajine, ali jedan od dvojice aktera Sava Pavlović tužio je samo lokalno glasilo.

- Ovo je jedinstven slučaj da je suđeno mediju zbog događaja o kome javnost ima opravdan interes da bude obaveštena. Sve navedeno dokumentovano je pred sudom, a u prilog istinitosti ide i izjava Savića, koji je potvrdio pisanje našeg lista. Međutim, postupajućoj sudiji Stanimirki Lalović to nije bilo dovoljno, a zanemarila je čak i činjenicu da je zbog napada novosadska policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pavlovića - kaže Sančanin.

Funkciju urednika "Karlovačkog lista" Sančanin obavlja volonterski, isto kao i desetak drugih kolega i grafičkih radnika iz ovog mesta. Žaliće se Apelacionom sudu, ali ukoliko presuda bude potvrđena, novine će se sigurno ugasiti.

- Upozoravamo kolege da će ovakvo tumačenje, po kome se napad u službenim prostorijama Južnobačkog okruga tretira kao "privatno mesto", izazvati nesagledive posledice i odraziti na buduće izveštavanje. Uz tekst smo, potpuno profesionalno, objavili fotografije obojice aktera, ali smo i zbog toga kažnjeni - objašnjava urednik "Karlovačkog lista".

pošalji komentar | komentari (1)
  • Branko (14. 03. 2011, 09:14:00) pošalji odgovor

    duplo sudjenje!?

    Koliko znam Prekršajni sud u Novom Sadu je o istom dogadjaju doneo presudu, koja je suprotna presudi Višeg suda!
    Kakav haos i neodgovornost tzv. sudija!
    Najpoštenije bi bilo da tzv. sudije pišu i novinarske tekstove, oni to bolje znaju.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs