Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 01. 2011

TRAŽE PO 1.000 DINARA ZA BESPLATNU INFORMACIJU

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, upozorio gradonačelnike i predsednike opština da ne donose odluke protivne zakonima

Beograd, Majdanpek, 25.01.2011. (Danas) - Lokalne vlasti u Majdanpeku na poslednjoj sednici uvele su plaćanje taksi za dobijanje informacija od javnog značaja u iznosu od 1.000 dinara, iako je davanje takvih informacija po zakonu besplatno. Istom odlukom, u ovoj opštini uvedena je i naknada „za razgledanje spisa kod organa opštine, za svaki započeti sat" u iznosu od 330 dinara, kao i taksa od 350 dinara za svaki započeti sat ukoliko neko želi uvid u arhivirane akte.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić tim povodom je upozorio juče gradonačelnike i predsednike opština da uvođenje administrativnih taksi na zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja predstavlja „nezakonito ograničavanje građana u ostvarivanju ovog prava".

On od lokalnih vlasti traži da se uzdrže od donošenja, odnosno usvajanja akata kojima bi se predviđale takve takse, kao i da ako su tako nešto već usvojili, da bez odlaganja stave to van snage.

- Zasad je reč samo o Opštini Majdanpek, ali postoji mogućnost da i druge lokalne vlasti uvedu takve takse, s obzirom na to da su im srezana sredstva iz republičkog budžeta - ističe Šabić.

Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđeno je da je uvid u dokument koji sadrži informaciju od javnog značaja besplatan, a za kopiju dokumenta koji sadrži traženu informaciju, organ vlasti može naplatiti isključivo nužne troškove izrade kopije.

I Zakonom o republičkim administrativnim taksama propisano je da se administrativna taksa ne plaća na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

U Opštini Majdanpek bez komentara

Tražeći komentar od odgovornih u Opštini Majdanpek, dopisniku Danasa je rečeno da zvaničan dopis poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još nisu dobili, tako da ga ne mogu ni komentarisati.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs