Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 02. 2011

NEDOSTAJU EVIDENCIJE O ZBIRKAMA PODATAKA O LIČNOSTI

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, pokreće prekršajne postupke protiv devet državnih institucija

Beograd, 10.02.2011. (Danas) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora devet državnih institucija zbog neizvršenja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za sprečavanje pranja novca, Uprave carina, Uprave za igre na sreću, Uprave za javni dug, Uprave za trezor, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Uprave za veterinu i Direkcije za mere i dragocene metale.

Rodoljub Šabić kaže za Danas da je kontrola obavljena isključivo u delu zakona koji propisuje obavezu državnih organa da na propisan način uspostave evidenciju o zbirkama podataka o ličnosti i dostave ih radi upisa u Centralni registar.

- Predmet nadzora bili su organi u sastavu ministarstva, a protiv svih institucija koje nisu dostavile podatke biće pokrenuti prekršajni postupci, napominje Šabić. On dodaje da nije u pitanju samo nepoštovanje, već i nerazumevanje zakona, za šta je neophodna bolja obučenost zaposlenih.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs