Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

10. 02. 2011

IZMENE POSLOVNIKA U DOGOVORU SA OMBUDSMANOM

Beograd, 10.02.2011. (Politika) - Skupština Srbije ukinuće sebi, krajem februara, mogućnost da pokrene postupak za smenu nekog od nezavisnih "kontrolora vlasti", ukoliko se parlamentarnoj većini ne svidi njihov izveštaj. To će biti obezbeđeno izmenama Poslovnika o radu, koje su, ovog puta, urađene uz konsultovanje Saše Jankovića, zaštitnika građana.

Janković je, kako kaže za "Politiku", zadovoljan novim rešenjima, a "najvažnije je to što će, ukoliko izmene budu usvojene, preporuke 'kontrolora vlasti' Narodna skupština moći da osnaži svojim zaključcima".

Svi predstavnici vladajuće koalicije složili su se da su nova rešenja dobra, ali tako nisu mislili kada su pre pola godine, bez prisustva opozicije, usvajali poslovnik koji sada menjaju, nisu uvažene ni primedbe pre svih Saše Jankovića i Rodoljuba Šabića, poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Tek kada je u izveštaju Evropske komisije o napretku pomenuta odredba navedena kao loše rešenje, svi iz vladajuće koalicije su se saglasili da će taj nedostatak otkloniti što pre.

Saša Janković kaže da je, na molbu Slavice Đukić-Dejanović, predsednice parlamenta, poslao "osnovno viđenje kako bi trebalo urediti odnos između nezavisnih kontrolnih organa i Narodne skupštine". Prema njegovim rečima, važno je da, s jedne strane, bude obezbeđena nezavisnost i sloboda ocene načina rada državnih institucija, ali, s druge strane, i odgovornost nezavisnih kontrolnih organa.

Janković ističe da se, u neposrednim konsultacijama, došlo do rešenja, koja "obezbeđuju nezavisnim kontrolorima vlasti da rade bez, da tako kažem, straha da će biti predmet neke vrste političke kontrole i da će se zbog svojih kritika naći u problemu, ali obezbeđen je i odgovarajući stepen odgovornosti kontrolora vlasti, koju mora da ima svako na javnoj funkciji".

Pored pomenutog rešenja, izmenama poslovnika biće dodat novi član, koji glasi: "U skladu sa zakonom, izveštaje nezavisnih državnih organa koji se bave zaštitom prava građana i kontrolom rada državne uprave, nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja, uređenjem prava na dostupnost informacija od javnog značaja, ravnopravnošću građana i borbom protiv korupcije, razmatra nadležni odbor, podnoseći izveštaj Narodnoj skupštini sa predlogom zaključaka, odnosno preporuke sa merama za unapređenje stanja u tim oblastima i upućuje ga Narodnoj skupštini na razmatranje. Narodna skupština razmatra izveštaje nezavisnih državnih organa i izveštaj nadležnog odbora i po zaključenju rasprave donosi zaključak, odnosno preporuku sa merama za unapređenje stanja u tim oblastima".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs