Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 02. 2011

PLJUŠTE KAZNE ZRENJANINSKIM NOVINARIMA

Zrenjanin, 12.02.2011. (Danas) - Pravosnažnom presudom Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je, nakon žalbe, presudu kojom je odbijen tužbeni zahtev protiv regionalnog nedeljnika "Zrenjanin". Naime, po privatnoj tužbi jednog Zrenjaninca list i njegov glavni i odgovorni urednik Dalibor Bubnjević našli su se na sudu zbog teksta za koji tužitelj smatra da je naneo nematerijalnu štetu i povredio pravo ličnosti. Iako je Viši sud u Zrenjaninu odbio tužbeni zahtev protiv lista "Zrenjanin", Veće Apelacionog suda u Novom Sadu delimično je usvojilo žalbu tužioca i obavezalo NIP "Zrenjanin" a. d. da solidarno tužiocu na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove isplati 80.000 dinara i sudske troškove od 70.000 dinara.

Urednik Dalibor Bubnjević saopštio je da se ovakvom odlukom povređuju sloboda mišljenja i izražavanja, a poslovanje lista dovodi u pitanje. On je najavio žalbu Ustavnom sudu i izrazio sumnju da je presuda doneta uz bitne povrede odredaba Zakona o javnom informisanju i protivno odredbama člana 10. Evropske konvencije o ljudskim prvima po kojoj svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice.

Pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu vodi se nekoliko postupaka po privatnim tužbama protiv lista i njegovog urednika. Najpoznatiji spor koji je pre nekoliko godina vodio urednik ovog lista bio je sa profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimirom Ilićem, po privatnoj tužbi, koji su obojica pokrenuli na ime klevete. U ponovljenom postupku izrečena je usmena opomena Bubnjeviću zbog klevete, a njegovu ponudu za nagodbom i pomirenjem profesor Ilić je odbio. Zbog učestalih tužbi novinari lista "Zrenjanin" u oktobru prošle godine protestovali su ispred suda ukazujući na nesklad profesionalnih novinarskih standarda i sudske prakse.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs