Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 02. 2011

TERAJU RTS NA PRENOS

Zahuktava se sukob Skupštine i Javnog servisa oko praćenja sednica parlamenta

Beograd, 12.02.2011. (Večernje Novosti) - Pred početak prolećnog zasedanja Skupštine 1. marta, pojačava se "paljba" na frontu parlament - Javni servis. Direktor RTS Aleksandar Tijanić poručuje da se neće ni prijaviti na konkurs za prenose, a u Skupštini veruju da imaju adut.

- Nije mi jasno da je RTS prenosio sednice prethodnih godina, kada nismo imali novca da plaćamo prenose, a sada, kad imamo para i nudimo ugovor, oni ne žele - kaže generalni sekretar Veljko Odalović.

Tendersku dokumentaciju za prenose još nijedna televizija nije preuzela. Rok za proglašenje pobednika na konkursu je početak marta. Čak i ako se niko ne prijavi, u Skupštini imaju "plan B", koji glasi - Zakonodavni odbor može da donese tumačenje Zakona o radiodifuziji i prenose proglasi opštim interesom. Time bi RTS bio obavezan na prenos.

- Nećemo uzeti dokumentaciju i nećemo se prijaviti na tender - oštar je Tijanić.

- Ako Skupština pokuša da propiše da prenosimo zasedanja, pokrenućemo postupak pred EP, jer je to protivzakonito. Javni servis je nezavisan i niko ne sme da se meša u uređivačku politiku.

I u RRA objašnjavaju da u Zakonu o radiodifuziji nigde ne piše da RTS mora da prenosi sednice. Ipak, prema rečima Rajke Galin-Ćerkić, jedina mogućnost da Skupština natera RTS na prenose je da donese posebno tumačenje zakona. U tom slučaju RRA bi se rukovodila tim objašnjenjem.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs