Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 02. 2011

IZJAVA GRADONAČELNIKA DONELA TELEVIZIJI PRIJAVU

Kragujevac, 16.02.2011. (Blic - Srbija) - Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu tužio je Radio-televiziju Kragujevac kod Republičke radiodifuzne agencije zato što je, nakon poslednje sednice Skupštine grada, emitovan govor gradonačelnika Veroljuba Stevanovića koji je u ovoj stranci ocenjen kao "govor mržnje". Poslovodstvo RTK ima još dva dana da pošalje odgovor RRA, a nakon toga može da dobije i kaznu - od novčane naknade do oduzimanja dozvole za rad.

Šef odborničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini grada Vladan Jovanović kaže da je "prijava protiv gradske televizije usledila zato što je, pre svega, gradonačelnik vređao ovu stranku".

Taj govor, koji je bio vezan za saradnju sa odborničkim klubovima svih stranaka, za nas iz DS bio je uvredljiv. Čuli smo da smo glavni krivci za podele ne samo na lokalnom nego i na republičkom nivou. Na RTK je gradonačelnik pušten u direktnom prenosu, pošto je ova televizija pratila sednicu Skupštine grada, a posle toga još jednom uveče. Zato smo se žalili - kaže Jovanović.

Jovanka Marović, direktorka i glavna urednica RTK, tvrdi da je "Veroljub Stevanović pričao ne kao predstavnik političke stranke, već kao predstavnik svih građana i gradonačelnik".

Čudi me da se DS nije bunio kada smo nedelju dana ranije pustili govor Božidara Đelića, koji je iz njihove stranke. Taj govor je trajao oko 25 minuta. Mislim da je problem DS to što u našoj radio-televiziji nema partijskih kadrova, već su na glavnim mestima ljudi iz branše. Dok su oni bili na vlasti u Kragujevcu, do 2004. godine, zamenik odgovornog urednika u našoj kući bio je Aleksandar Radosavljević, sadašnji državni sekretar u Ministrstvu za lokalnu samoupravu. On je tada bio visoki funkcioner DS, a novinarstvom se nikada, koliko nam je poznato, nije bavio, ali je uredno primao platu i koristo službeni telefon.

Pitanje je kako je i da li je uopšte dolazio na posao u ovu kuću. Na prošlim izborima je DS na republičkom nivou osvojila 47 odsto glasova, a u Kragujevcu, na loklanom nivou, oko 13 odsto. Jasno je da s njima u ovom gradu nešto nije u redu. I od tada su im krivi novinari - kaže Jovanka Marović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs