Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 02. 2011

NOVINARI IZBAČENI SA SEDNICE SO KULA

Kula, 17.02.2011. (Blic) - Mesta za predstavnike medija u kulskoj skupštinskoj sali juče su po prvi put ostala prazna jer su novinare "Blica", "Večernjih novosti" i "Dnevnika", kao i lokalne TV Kule, uz primenu fizičkog nasilja, psovke i uvrede sa sednice udaljili radnici privatne agencije za obezbeđenje "Star sekjuriti".

Nesvakidašnji incident odigrao se uz nemo odobravanje čelnika vladajuće koalicije DS-DSS-SVM, a brutalnom izbacivanju četvoro novinara svedočili su, osim odbornika, i predsednik opštine Svetozar Bukvić, predsednik skupštine Željko Kovač i načelnik opštinske uprave Stevan Vakula. Novinarima je onemogućeno i da od opštinskih čelnika dobiju obrazloženje, iako upućeni smatraju da je nepoželjnost predstavnika javnosti najavljena nedavno usvojenim restriktivnim pravilnikom o načinu i postupku obezbeđenja javnosti rada na sednicama SO Kula. Konačni cilj novog pravilnika, po svemu sudeći je da se javnost zapravo isključi iz rada lokalnog parlamenta, a tome u prilog govori i činjenica da su mesta predviđena za novinare u skupštinskoj sali ostala potpuno prazna. Nasilje i tirada psovki na račun novinara započela je već na samom početku sednice, ulaskom u salu ekipe lokalne TV Kule i novinara "Dnevnika" Nika Perkovića kada je od njih najpre usmeno traženo da napuste sednicu, a kao odgovor na pitanje zašto, prišli su im predstavnici "Star sekjuritija" i brutalno ih izbacili.

Udruženja novinara su osudila nasilje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs