Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 02. 2011

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PREDSEDNIKA SKUPŠTINE

Posle skandaloznog izbacivanja novinara u Kuli

Kula, 18.02.2011. (Dnevnik) - Novinarke "Blica" i "Večernjih novosti" Ranka Ivanoska i Branka Baletić podnele su juče u Policijskoj stanici u Kuli krivične prijave protiv dvojice radnika obezbeđenja "Star sekjuriti" iz Kule koji su ih na prekjučerašnjoj sednici SO Kula napali i izbacili iz sale, kao i protiv predsednika SO Kula Željka Kovača koji je naredio njihovo izbacivanje.

- Nadamo se da će Tužilaštvo brzo odreagovati na ovu prijavu jer ovakav pokušaj lokalnih vlasti da utiču na rad novinara mora biti sprečen da na istu ideju ne bi došli i u nekim drugim sredinama - rekla je Ranka Ivanoska.

Po njenim rečima, saradnja s predstavnicima lokalne samouprave u Kuli i do sada nije bila zadovoljavajuća, a izbacivanje novinara iz sale od obezbeđenja je verovatno jedinstveni slučaj u Srbiji.

Na zvaničnom sajtu kulske opštine juče je osvanuo tekst u kojem se tvrdi da je incident na sednici SO insceniran. U pomenutom tekstu, predsednik SO Željko Kovač kaže da je izbacivanje novinara bilo neophodno da bi se stekli uslovi za nesmetan rad SO.

"S obzirom na to da pojedinci na sednici nisu imali urednu akreditaciju, te nisu postupali u skladu s pomenutim Pravilnikom, iako sam ih zamolio da napuste sednicu jer ne poštuju Pravilnik, isti su se oglušili od molbu. Stoga su, da bi da bi sednica SO Kula mogla da teče u normalnim uslovima, prinudno udaljeni intervencijom službe obezbeđenja. Dakle, ovde je reč samo o poštovanju procedure, a nikako o ugrožavanju medija niti ugrožavanju slobode informisanja", kaže Kovač.

Kao dokaz da je incident isprovociran, na sajtu kulske opštine je postavljen link do dela snimka s kamera postavljenih u sali SO, na kojem se vide novinari kako sede na mestu predviđenom za medije i bez ikakvih provokacija prate rad Skupštine sve do trenutka kada uleće obezbeđenje i izbacuje ih napolje. Kompletan snimak sednice SO Kula preuzela je i policija, koja će ga, zajedno s ostalom dokumentacijom, predati Tužilaštvu.

SVM i DSS: Po Pravilniku

U ime Saveza Vojvođanskih Mađara, koji čini deo koalicije vladajuće u Kuli, javnosti se obratio predsednik Opštinskog odbora SVM-a i zamenik predsednika SO Kula Karolj Valka, koji kaže da se incident s izbacivanjem novinara mogao izbeći da je bilo malo više razumevanja na obe strane.

- Taj pravilnik Skupština je usvojila još u decembru prošle godine, kada je za njega glasala većina u SO Kula, i od tada ga se svi moraju pridržavati - i predstavnici medija na koje se on odnosi i mi koji smo ga usvojili - kaže Karolj Valka. On je rekao da mu je bilo neprijatno dok su novinari izbacivani sa sednice uz upotrebu sile, ali je ponovio da se važeći Pravilnik mora poštovati.

Slična reakcija stigla je i iz lokalnog DSS-a, koji takođe učestvuje u vlasti. U saopštenju koje je prosleđeno medijima, DSS kaže da novinarima mora biti omogućen nesmetan rad kao i da je njihovo prisustvo na sednicama SO Kula poželjno, ali isto tako ističu da se usvojeni Pravilnik mora poštovati.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs