Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 02. 2011

BRADIĆ: RRA MOŽE DA UKINE DOZVOLU ZA EMITOVANJE

Beograd, 22.02.2010. (Danas) - Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ima ovlašćenja da ukine dozvolu medijskim stanicama za emitovanje programa koji narušavaju Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju emitera, rekao je juče ministar kulture Nebojša Bradić.

- RRA kao nadležna agencija ima dovoljno ovlašćenja da opomene, upozori ili ukine dozvolu medijskim stanicama za emitovanje određenih programa - rekao je Bradić povodom incidenata u rijaliti šou programima na televizijama Pink i Hepi.

On je rekao da će se izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, koje podrazumevaju prelazak nadležnosti za izricanje kazni na Savet RRA, pred republičkim poslanicima naći odmah po usvajanju strategije za razvoj medija u Srbiji koje se očekuje u prvoj polovini godine.

Novim zakonom Savet RRA dobio bi mogućnost da, bez sudskog posredovanja, izriče finansijske kazne za kršenje zakona koji su u njegovoj nadležnosti, kao i ovlašćenje da izrekne privremenu ili trajnu zabranu emitovanja pojedinih emisija.

Podsetimo, u petak je RRA sazvala vanrednu sednicu zbog nasilnog sadržaja u rijaliti programima na televizijama Pink i Hepi, zbog čega su ove stanice opomenute, a protiv Pinka pokrenut prekršajni postupak.

Srboljub Bogdanović, portparol RRA, rekao je juče na okruglom stolu Rijaliti Srbija da je u nadležnosti ove agencije da izrekne mere opomene, javnog upozorenja, oduzimanja dozvole do 30 dana i trajnog oduzimanja dozvole ili da pokrene prekršajni postupak.

Portparolka TV Pink Tatjana Vojtehovski navela je da bi u izradu izmena Zakona o radiodifuziji trebalo da budu uključeni i elektronski mediji kako bi zajedno sa nadležnima uredili medijsko tržište. Ona je istakla da je RRA od osnivanja uspela da uredi medijsko tržište Srbije, u kojem je do tada vladao "potpuni haos".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs