Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

28. 02. 2011

TRAŽE ZAŠTITU

Misija EK u Beogradu o nezavisnim telima

Razgovori o jazu između zakona i prakse

Beograd, 28.02.2011. (Večernje Novosti) - Regulatorna tela u Srbiji pripremila su poduži spisak primedbi na vlast i probleme sa kojima se suočavaju u radu, a koje će izneti na sastancima sa predstavnicima EU tokom naredne nedelje.

Naime, kako je za "Novosti" najavila Milica Delević, direktor Kancelarije za evropske integracije, danas u Beograd stiže druga ekspertska komisija Evropske komisije. U njenom fokusu su nezavisna regulatorna tela i pitanja iz Upitnika koja se odnose na njihovo funkcionisanje.

- Najviše ćemo razgovarati o odnosu izvršne vlasti i parlamenta prema nezavisnim regulatornim telima, odnosno koliki je jaz između onoga što je definisano zakonom i onoga što se realno dešava u praksi. Ekspertima ćemo pokušati da predočimo kolika je realna nezavisnost regulatornih tela - kaže nam Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

I u Agenciji za borbu protiv korupcije spremaju se da sa evropskim ekspertima "pročešljaju" 22 pitanja iz upitnika koja se odnose na ovo telo. Prema predstavkama dobijenim od građana tokom prošle godine, oni su najviše pritužbi imali na korupciju u procesu privatizacije državnih preduzeća, pravosuđu, postupku dobijanja građevinskih dozvola i na rad inspekcijskih organa.

- Već smo imali kontakte sa evropskim ekspertima, a susreti se nastavljaju i ove nedelje, kada ćemo proći kroz kompletnu zakonsku regulativu iz oblasti korupcije - kaže nam portparol Agencije Aleksandra Kostić.

Poslovnik

Pod pritiskom Brisela, srpski parlament se sprema da danas izmeni Poslovnik, odnosno da izbriše odredbu po kojoj poslanici mogu da smenjuju rukovodioce regulatornih tela, ako im se ne sviđaju njihovi izveštaji. Rodoljub Šabić kaže da je to važna pobeda koja će i suštinski doprineti nezavisnosti ovih institucija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs