Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 04. 2011

DANAS PLAĆA KAZNE KURIRA I GLASA JAVNOSTI

Na osnovu presude Apelacionog suda u Beogradu izdavač Dan-Graf dužan da plati 942.000 dinara

Ovakvim postupcima najdirektnije se podriva materijalna osnova i dovodi u pitanje opstanak našeg lista - kaže Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik Danasa

Beograd, 02.04.2011. (Danas) - Dnevni list Danas moraće, prema izvršnom rešenju Apelacionog suda u Beogradu, da plati celu sumu odštete od 942.000 dinara trojici policajaca iz Požarevca, zbog tekstova u listovima Kurir i Glas javnosti, kao i u dodatku Danasa - Braničevo, kojima im je narušen ugled. Autorka tekstova novinarka Dušanka Novković iz Požarevca takođe je tužena u ovom postupku.

Danas će tako, prema izvršnom rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu, morati da plati kaznu od po 200.000 dinara za sve tri redakcije i za tuženu novinarku Novković, kao i troškove parničnog postupka od 138.500 dinara sa zateznom kamatom. Danas će nakon "plaćanja" tužbe morati da od ostalih tuženih potraži novac koji je platio u njihovo ime.

- Ovo je nastavak skandalozne pravosudne prakse kad je u pitanju naš list - izjavio je ovim povodom glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović. - Postalo je uobičajeno da svako ko tuži Danas, uspeva da dokaže da je pretrpeo duševne patnje. To postaje već indikativno. U svim ovakvim slučajevima naš list je morao da isplati visoke odštetne sume tužiteljima. Posebno je skandalozna praksa da se, ukoliko je tuženo više medija kao u slučaju požarevačkih policajaca, od Danasa naplaćuju kazne izrečene svim optuženima. Ovakvim postupcima najdirektnije se podriva materijalna osnova i dovodi u pitanje opstanak našeg lista - kaže Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik Danasa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs