Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 04. 2011

ZAKON DRŽI DALJINSKI

RRA uskoro počinje sa izdavanjem dozvola za kablovske operatere

Moraće da se poštuju autorska prava i pravila oglašavanja

Beograd, 02.04.2011. (Večernje Novosti) - Za dovođenje TV signala u domove širom Srbije zaduženo je čak 79 kablovskih operatera. Emituju programa više nego što daljinski upravljač može da memoriše - ukupno 430! Ali, nije retkost da se kanali svojevoljno menjaju, gase, uvode programi na jezicima koje u Srbiji malo ko razume.

Republička radiodifuzna agencija uskoro će početi sa izdavanjem dozvola kablovskim operaterima, koji su se već prijavili i podneli potrebnu dokumentaciju. Prvi put će kablovski operateri morati da imaju dozvole za emitovanje, kao i odobrenje za svaki kanal koji nude u programskim paketima.

- Do sada im je RATEL izdavao dozvole za rad, ali nisu kontrolisali sadržaj koji se kablovskim putem emituje. Sada, kada podnesu programski plan i dobiju dozvolu od RRA, operateri neće moći tek tako da menjaju sadržaje. Za svaku promenu moraće da traže dozvolu od nas - najavljuje za "Novosti" Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Televizije "na kablu" moraće ubuduće da poštuju pravila igre koja važe za televizije sa zemaljskim lokalnim i nacionalnim frekvencijama. Pre svega, autorska prava i principe oglašavanja.

Neki kablovski emiteri sada imaju mnogo više reklama od zakonskih 12 minuta u satu, dozvoljenih komercijalnim televizijama. Dešavalo se i da se ne poštuju autorska prava, pa da televizije iz regiona emituju filmove ili utakmice za koje neka domaća televizija ima autorska prava. Sve bi to uskoro trebalo da se reši "skremblovanjem".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs