Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 04. 2011

ZAKONI LOŠE PRIMENJENI

Presuda kojom Danas treba da plati 942.000 dinara za Kurir i Glas javnosti nastavlja da izaziva reakcije stručnjaka za medijsko pravo

Beograd, 06.04.2011. (Danas) - U presudi prema kojoj je Danas platio 942.000 dinara na osnovu solidarne odgovornosti kazne u svoje ime, ali i u ime Kurira i Glasa javnosti i novinarke Dušanke Novković, nisu adekvatno primenjeni zakoni i pravo, ocenjuju stručnjaci za medijsko pravo. Prema njihovim rečima, solidarna odgovornost između više pravnih lica utvrđuje se Zakonom o obligacionim odnosima i to članom 206, na koji se sud u presudi nije pozvao.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović objašnjava za Danas da je nakon analize pravnika ovog udruženja utvrđeno da je pogrešno zasnovana odluka o solidarnosti, jer se sud nije pozvao na određeni član Zakona o obligacionim odnosima. S druge strane, kako navodi, Zakonom o javnom informisanju solidarnost se odnosi samo između osnivača medija, glavnog i odgovornog urednika i novinara.

- Čak i da se sud pozvao na adekvatan zakonski član, morao bi i da utvrdi tom prilikom koliki je tačno čiji udeo u odgovornosti. U tom slučaju, i nije toliko neophodno zahtevati promenu zakonskih rešenja, već da se ona samo pravilno primenjuju. List Danas bi zato mogao i trebalo da uloži ustavnu žalbu - ističe Smajlovićeva.

Advokat Slobodan Kremenjak, takođe, tvrdi za naš list da je solidarna odgovornost između više pravnih lica nemoguća na osnovu Zakona o javnom informisanju, ali da se sud nije pozvao na adekvatan član Zakona o obligacionim odnosima. Takođe, prema njegovim rečima, ne postoji nijedan argument na osnovu kojeg je doneto ovakvo rešenje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović napominje za Danas da će novinarska udruženja zatražiti da se u okviru medijske strategije drastično izmeni medijsko zakonodavstvo ili donesu novi zakoni, kako bi se izbegle odluke na osnovu njihove nedorečenosti.

- Presuda Danasu potvrda je da je naše medijsko zakonodavstvo loše i nedorečeno - ističe Obradović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs