Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 04. 2011

Mediji u Srbiji ozbiljno ugroženi

Beograd, 06.04.2011. (B92) - Novinarska udruženja i asocijacije uputile su otvoreno pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome ukazuju na loše stanje u medijima.

Novinska udruženja su ukazala na neophodnost donošenja Medijske strategije koja bi regulisala ovu oblast.

U pismu UNS-a, NUNS-a, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Lokal presa se ističe da je lokalna štampa na izdisaju, a materijalni položaj novinara bedan.

Bezbednost novinara je ugrožena, radio emisije se ukidaju po zahtevima političara, a još uvek nisu otkrivene ubice novinara, navodi se u pismu.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je naveo da ne postoji politička volja da se donese Medijska strategija, jer se to mesecima odlaže.

Govoreći o lokalnim medijima, koji su prema njegovim rečima u najgoroj poziciji, Obradović je ukazao da su još avgusta prošle godine novinarska udruženja i asocijacije naveli preporuke koje bi bile usmerene na regulisanje položaja lokalnih medija.

Ove preporuke bi trebale da budu prelazno rešenje do Medijske strategije, ali one, kao je rekao Obadović, ''verovatno i dalje stoje u fiokama''.

Obradović je istakao da postoje dve tendencije - da lokalni mediji "umiru", a da lokalne samouprave finansijski podržavaju samo medije koje mogu da kontrolišu.

On je dodao da tržište mora da odredi koji mediji će preživeti, a koji će se ugasiti, a ne da to radi država preko lokalnih samouprava.

Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić je naveo da u Vojvodini postoji problem sa javnim servisom koji nije racionalizovao broj zaposlenih, niti kvalitet programskih sadržaja, što ukazuje na nedostatak političke odluke šta će biti sa njima.

Prema njegovim rečima, postoji problem sa listom Dnevnik, koji je "kolateralna šteta" položaja medijske grupacije VAC na domaćem tržištu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs