Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 04. 2011

SMENJENI DIREKTORI I UREDNICI RTV-A

Upravni odbor nezadovoljan rejtingom javnog medijskog servisa Vojvodine

Novi Sad, 12.04.2011. (Dnevnik) - Rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine smenjeno je zbog nezadovoljavajućeg rejtinga te medijske kuće, saopštio je juče Upravni odbor RTV-a. Razrešeni su generalni direktor Blažo Popović, direktor Televizije Aleksandar Dotlić, kao i glavni i odgovorni urednici TV-a i Radija Ljubiša Nikolin i Radovan Balać. Oni će do izbora novog menadžmenta ostati na tim funkcijama kao vršioci dužnosti.
„Negativno su ocenjeni rezultati gledanosti i slušanosti jer Upravni odbor smatra da su građani u Vojvodini zaslužili bolji program za svoj novac", saopštio je UO Radiodifuzne ustanove RTV-a.

U saopštenju se kaže da je UO na poslednjoj sednici razmatrao analizu gledanosti i  slušanosti Radija i Televizije Novi Sad, kao i izveštaje o radu rukovodećih ljudi. Upravni odbor je, međutim, pozitivno ocenio finansijsku konsolidaciju RTV-a, sprovedeni socijalni program i mere na unapređivanju organizacije te medijske kuće.

U saopštenju se navodi i da je UO imao u vidu to da se ove sedmice bira novih šest članova UO RTV-a, što čini dve trećine tog tela.

"Na sastanku je naglašeno da će UO u novom sastavu izabrati rukovodeće ljude i pokušati sve da građani dobiju bolji i kvalitetniji program javnog servisa Pokrajine".

Apelovali su na „konačno razumevanje osnivača", a od Vlade Srbije očekuju da finansijski, tehnički i prostorno pomogne RTV-u da se najzad oporavi od štete koja mu je naneta 1999. godine, a koja je procenjena na više od 70 miliona dolara. Te godine je, podsetimo, zgrada RTV-a na Mišeluku u Novom Sadu porušena u NATO-ovom bombardovanju.

Iako se juče nezvanično čulo da je među smenjenim rukovodiocima RTV-a i v. d. direktora Radija Novi Sad Jožef Klem, to se nije dogodilo.

Zvaničnu vest o smenama rukovodstva javni medijski servis Vojvodine „pustio" je u etar dva i po dana nakon odluke UO. Jer, po informacijama Radija 021, sednica UO na kojoj je to odlučeno bila je u prošli petak. O tome kao ni o drugim detaljima juče nije bilo moguće dobiti pouzdane informacije, budući da su prvi ljudi javnog servisa bili nedostupni, a njihovi telefoni uglavnom isključeni.

RTV je, inače, nedavno potresao skandal u vezi s izveštajem o poseti ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji. Izveštaj o razgovorima Putina i predsednika Srbije Borisa Tadića potpisan je s "Potvrda neprijateljstva", zbog čega je osoba zadužena za titl dobila otkaz a najavljene su mere za ostale odgovorne. Zbog toga su protestovali Udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Srbije, smatrajući da je generalni direktor RTV-a dao „političku ocenu motiva greške" saopštavajući da je to "pokušaj da se poljuljaju i ugroze prijateljski odnosi srpskog i ruskog naroda".

Ko će biti novi direktor RTV-a i urednici odlučiće UO posle javnog konkursa, ali su licitacije već počele. Neki su tako među kandidatima videli i Sandu Savić, doskorašnju direktorku Informativnog programa TV B-92 koja je, po saznanjima našeg lista, odskoro konsultant u RTV-u. Njoj je angažman u TV B-92 prestao 15. marta ove godine, a navedeno je da odlazi da bi se posvetila privatnom konsultantskom poslu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs