Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 04. 2011

NOVINARI BEZ ZAŠTITE?

Osnovno tužilaštvo u Somboru odbacilo krivičnu prijavu

Kula, 18.04.2011. (Večernje Novosti) - U radnjama osumnjičenih nema elemenata navedenog krivičnog dela, kao ni drugog dela koje se goni po službenoj dužnosti - zaključak je Osnovnog tužilaštva u Somboru, koji je potpisala Snežana Bobić, zamenik javnog tužioca, a povodom slučaja nasilnog izbacivanja novinara sa sednice SO Kula 16. februara.

Novinarkama "Večernjih novosti" Branki Baletić i "Blica" Ranki Ivanoskoj - koje su podnele krivičnu prijavu protiv kulskih funkcionera povodom incidenta, kada je privatno obezbeđenje primenom fizičke sile, bez upozorenja, izbacilo "neakreditovane" predstavnike medija - tužilaštvo je preporučilo da ukoliko smatraju suprotno, same preduzmu krivično gonjenje, i to podnošenjem zahteva za sprovođenje istrage, ili optužnice Osnovnom sudu u Somboru.

Ovo je bila prilika, po mišljenju dopisnika ova dva dnevna lista, da pravosudni organi pokažu na delu šta znači član 138. stav 3. KZ, kojim su novinari zaštićeni kao i političari. Ovakva odluka tužilaštva baca u senku sve osude u javnosti koje je izazvao pravilnik SO Kula, kao i čitav slučaj.

O odluci Osnovnog tužilaštva u Somboru obavešten je republički i pokrajinski ombudsman, pred kojim će se naći kompletan slučaj.

Sumnjajući u rad Osnovnog tužilaštva u Somboru, novinarke su 31. marta uputile žalbu Republičkom javnom tužilaštvu, a njihova krivična prijava, kao neosnovana, odbačena je 1. aprila, kada je i zaprimljena žalba u Republičkom tužilaštvu. Pritužba na rad Osnovnog tužilaštva u Somboru je, po odluci Apelacionog tužilaštva, prosleđena Višem javnom tužilaštvu Sombor, gde je trenutno na radu.

Snimak bez snimka

Iako je poverenik za informacije od javnog značaja uputio opštini Kula rešenje, po kome se nalaže da novinarkama "Novosti" i "Blica" dostave kompletan snimak sa sednice 16. februara, na kome se vidi nasilna intervencija pripadnika obezbeđenja, tokom izbacivanja iz sale SO Kula - novinarke su ponovo dobile isti četvorosatni snimak nadzornih kamera, na kome nedostaje samo deo njihovog izbacivanja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs