Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 04. 2011

SPORNA VEZA SA NACIONALNIM STROJEM

Novi Sad, Beograd, 20.04.2011. (Danas) - Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina kritikovala je Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zbog izbora glavnog urednika lista Zrenjanin Dalibora Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV). Kako navode u saopštenju, Bubnjević je godinama vodio marketing knjige „Slučaj Nacionalni stroj", autora Gorana Davidovića zvanog Firer, koji je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje. Koalicija je podsetila da je u toj knjizi objavljen i program neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

Član Saveta RRA Goran Peković, takođe, ističe za naš list da je izdavačka kuća koja je objavila Davidovićevu knjigu o Nacionalnom stroju zloupotrebila Bubnjevićevo ime, zbog čega je ovaj pokrenuo sudski spor, koji se završio novčanom odštetom Bubnjeviću. On je dodao da RRA nije dobila nijedan prigovor na Bubnjevićevu kandidaturu, a da ukoliko postoje validni dokazi o tome, Savet RRA može i da preispita svoju odluku.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić izjavio je za Danas da RRA nije imao takva saznanja o Daliboru Bubnjeviću, kao i da mu je žao što Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina nije reagovala ranije ukoliko je to istina. On podseća da je od objavljivanja imena kandidata za UO postojao rok od 15 dana za prigovore i žalbe, ali da na adresu RRA nije stiglo ništa što se tiče tog kandidata.

- Savet RRA nije bezgrešno telo i ukoliko smo pogrešili spremni smo da ispravimo grešku. Savet je odlučivao na osnovu podataka koje je imao i biografija kandidata, a u biografiji Bubnjevića nije bilo ništa što je upućivalo na to - objašnjava Karadžić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs