Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 04. 2011

START OD BELOG PAPIRA

Dragana Milićević-Milutinović, o novoj Medijskoj strategiji

Prva verzija treba da bude završena do kraja maja

Beograd, 22.04.2011. (Večernje Novosti) - Posle godinu dana čekanja, pisanje Medijske strategije, ključnog dokumenta za razvoj novinarstva u Srbiji, pomerilo se s mrtve tačke. Predstavnici Ministarstva kulture i asocijacija i udruženja medija potpisali su protokol o izradi strategije i najavili da će je užurbano pisati.

Dragana Milićević-Milutinović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, zadužena za medije, kaže da će ovaj dokument biti osnov za izradu medijskih zakona, među kojima su ključni zakoni o javnom informisanju i radiodifuziji.

- Još ne znam kako će ovaj dokument da izgleda, jer tek počinje njegova izrada. Krećemo od belog papira, i svoje znanje i ideje daće cela radna grupa koja ga piše, a čini je petoro predstavnika Asocijacije medija, ANEM, UNS, NUNS, NDNV i "Lokal presa", kao i dva predstavnika Ministarstva - kaže, za "Novosti", Dragana Milićević-Milutinović. - Do kraja maja biće izrađen osnovni dokument, nakon čega će uslediti javna rasprava. Očekujemo da će, kada strategiju predamo Vladi Srbije, njeno usvajanje ići po ubrzanoj proceduri. Jer, ovo je jedan od dokumenata koji su uslov za priključenje i kandidaturu za EU.

Pisanje strategije prvi je posao koji je započet od kada je Vlada Srbije, pre dve nedelje, našu sagovornicu imenovala za državnog sekretara zaduženog za medije. Ona najavljuje da će pokrenuti i druga pitanja važna za novinarstvo.

- Bojim se da će mi mandat biti kratak, ali u vremenu koje imam, nameravam da se ozbiljno pozabavim i lokalnim medijima, u kojima je situacija kritična - najavljuje državna sekretarka. - Mora da se razreši da li će se privatizovati, ostati u vlasništvu lokalnih samouprava ili će postati deo javnog servisa.

Ona najavljuje i da će hitno biti rešena pitanja projekata za lokalne i nacionalne medije.


Novinari su ovde i dalje ugroženi

Poslednji izveštaj Federacije evropskih novinara kaže da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, a da je finansijski položaj novinara loš.

- Medijima i novinarima potrebna je institucionalizovana pomoć. Bila sam novinar 18 godina i znam da bi novinarska profesija trebalo da bude na daleko višem nivou - zaključuje Dragana Milićević-Milutinović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs