Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 05. 2011

Dug put do medijskih sloboda

Beč/Beograd, 03.05.2011. (B92) - Novinarima predstoji dug put do medijskih sloboda, ocenila je danas Medijska organizacija jugoistočne Evrope.

Ta organizacija je upozorila da su pretnje, napadi, uznemiravanja i različite vrste pritisaka i dalje deo svakodnevnog života novinara u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi.

U saopštenju povodom 3.maja, Svetskog dana slobode medija, SEEMO, podseća da je prošle godine registrovano 406 slučajeva kršenja slobode medija u zemljama ovih područja.

Ti slučajevi uključivali su različite forme pretnji elektronskom poštom, pismima, kao i u direktnom kontaktu, zatim ubistva, fizičke napade, bombaške napde, pritvaranja i zatvaranja, krivične prijave, kućne pritvore, političke i ekonomske pritiske, kao i upozorenja crkvenih velikodostojnika.

SEEMO u saopštenju ukazuje i na neodgovarajuće medijske zakone, pritiske vlasnika medija na urednike i novinare, kao i ucene za kojima posežu oglašivači i druge ekonomske grupe.

Pore toga, i ekonomska pitanja dodatno komplikuju aktivnosti novinara, počev od opskurnih vlasničkih struktura medija, skrivenih interesa, problema sa kolektivnim ugovorima, do malih plata.

U nekim zemljama, novinarske plate ispod prosečnih koriste se kao sredstvo kontrole i uticaja na novinare, ukazuje SEEMO.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs