Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 05. 2011

Sloboda izražavanja na Balkanu loša

Brisel, 06.05.2011. (B92) - Evropski komesar za proširenje Piter Fejt izjavio da je EU zabrinuta zbog sadašnje situacije u zemljama Zapadnog Balkana kada je reč o slobodi izražavanja. 

File izjavio je danas u Briselu izjavio da je sloboda izražavanja jedan od temelja na kojim je izgrađena EU i da se ona mora braniti po svaku cenu.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana i Turske suočavaju s tri problema u očuvanju slobode izražavanja- političkim pritiscima, ekonomskim pritiscima i zastrašivanjem.

"Sva tri ova vida ugrožavanja slobode izražavanja predstavljaju napad na samo srce demokratskog sistema i naših zajednički vrednosti", rekao je on.

"EU postavlja jasne standarde po pitanju slobode izražavanja i veoma je zabrinuta zbog sadašnje situacije. Mediji se suočavaju sa ozbiljnim izazovima a prevazilaženje tih izazova predstavlja obavezu proisteklu iz Povelje o ljudskim pravima i suštinski je element Kopen-haških kriterijuma", rekao je File na konferenciji o slobodi izražavanja i medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

File je rekao da je neophodno uspostaviti snažan pravni okvir koji bi otklonio političko mešanje i ocenio da su medijski zakoni generalno dobri, ali da postoje drugi zakoni, poput onog o kleveti, koji mogu i utiču na slobodu medija.

"Potrebno je uspostaviti ravnotežu. Pravni okvir je neophodan, ali nedovoljan, potrebno je i njegovo adekvatno sprovodjenje", rekao je on.

File je rekao i da ekonomski pritisak predstavlja sve veću zabrinutost i podsetio da se "širom regiona čuje za indirektne pritiske do kojih dolazi kada se neki novinar previše približi nečijim interesima". U ovom segmentu važno je i pitanje vlasništva nad medijima i neophodno je očistiti medije od prisustva organizovanog kriminala i korupcije.

Prema njegovim rečima, kada se uticaj na medije ne uspe političkim i ekonomskim pritiskom, onda se pribegava nasilju i zastraživanju, što nije redak slučaj.

File je zatražio da se i ovome stane na put, da počinitelji budu pronađeni i kažnjeni, a da novinari dobiju adekvatnu zaštitu. "Pretnja slobodi izražavanja je pretnja osnovama na kojim je izgrađen naš sistem. Zakon treba da održava ovakvu slobodu, a ne da je guši", rekao je on.

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek rekao je da "pravne osnove nisu sve" i da nije toliko bitno kakvi su ti okviri, nego kako se sprovode i koje su realne prepreke za punu slobodu medija.

Evropska komesarka za digitalnu agendu Neli Kroes rekla je da EU ima obavezu da obezbedi slobodu štampe svuda i na svakom mestu, jer je upravo ta sloboda ono što ujedinjuje Evropu. "U tom smislu moramo delovati svakodnevno kako bismo to očuvali. Ovakva sloboda nije nam bogom dana", rekla je ona, dodajući da "očuvanje slobode mora biti cilj svih nas, a ne samo Parlamenta ili Komisije".

Pored Filea, Buzeka i Kroesove, koji su otvorili današnju konferenciju o slobodi štampe, na ovom dogadjaju učestvuje i veliki broj medijskih profesionalaca kao što su Džon Lojd sa Rojtersovog instituta za studiranje novinarstva pri Univerzitetu Oksford, Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92, Žan-Fransoa Žijar, generalni sekretar Reportera bez granica, Dušan Reljić, iz Nemačkog instituta za medjunarodna i bezbednosna pitanja i mnogi drugi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs