Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 05. 2011

Napadaču na snimatelja 10 meseci

Beograd, 09.05.2011. (B92) - Prvookrivljeni za napad na snimatelja B92 Boška Brankovića, Milan Savatović, osuđen pred Prvim osnovnim sudom na 10 meseci kućnog pritvora.

Branković je napadnut tokom snimanja na protestu nakon hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića u centru Beograda 2008.

Stefan Milićević osuđen je uslovno na šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, a Nikola Lazić na četiri meseca zatvora, takođe, uslovno na tri godine, tako da oni ne idu u zatvor ako ne izvrše novo krivično delo.

Sudija Ana Trifunović rekla je da su oni izvršili krivično delo učestvovanje u grupi koja čini krivično delo, jer su tokom protestne šestnje Brankoviću naneli tešku telesnu povredu.

Savatović je prišao Brankoviću šutnuo mu nogom kameru i desno rame. Potom su Lazić i Milićević i druga nepoznata lica pritrčala i počela da tuku Brankovića koji je tom prilikom zadobio zglobni prelom kolena.

Sudija Trifunović upozorila je Savatovića da ne sme da napušta kućne prostorije i da ga ukoliko prekrši tu zabranu održavanje kažne čeka u "pravom zatvoru".

Osuđeni i Tužilastvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu.

Sva trojica su tokom suđenja negirali da su Brankoviću naneli teške telesne povrede tokom tog protesta, ističući da nisu krivi za delo koje im se stavlja na teret. 

Snimatelj TV B92 napadnut je 24 jula tokom protesta zbog hapšenja Karadžića, u ulici Kneza Miloša u Beogradu. Napadači su mu razbili kameru, kada su videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Za to vreme masa je skandirala "Udri, udri novinara". Branković je tada zadobio prelom potkolenice i istegnuće ligamenata kolena.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs