Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 05. 2011

UPRAVNI SUD PONIŠTIO REŠENJE RRA

Sporenje zbog dodele radio-frekvencije u Senti

Beograd, 11.05.2011. (Dnevnik) - Spor koji je vlasnik Radio "Foksa" Časlav Milanović u septembru 2008. godine pokrenuo pred Vrhovnim sudom Srbije protiv Republičke radiodifuzne agencije (RRA), osporavajući dodelu lokalne frekvencije Radiju "No limit", dobio je epilog pred Upravnim sudom u Beogradu kojem je, posle reorganizacije pravosuđa, pripalo rešavanje predmeta upravnih sporova.

Zbog bitne povrede pravila postupka u dodeli frekvencije, rešenjem Upravnog suda poništena je odluka RRA, pa je naložen ponovni postupak. Kako je u međuvremenu došlo i do promene predsednika RRA, vlasnik Radija "Foks" očekuje da se obnovi ceo postupak za dodelu lokalne frekvencije za senćansku opštinu.

RRA je u februaru 2008. frekvenciju dodelio novoosnovanom Radiju "No limit", a odbijen je zahtev Radio "Foksa" koji je već deset godina emitovao program na srpskom i mađarskom jeziku. Nezadovoljan odlukom, Milanović je uložio žalbu smatrajući da je svemu "kumovao" bivši predsednik senćanske opštine Atila Juhas, koji je izdao potvrdu konkurentskom Radiju "No limit" da je od početka emitovanja programa 2007. godine ona pravni sledbenik "Gradskog radija Senta", čije je oglašavanje u etru prestalo 2002. godine, a to je prema mišljenju Milanovića kod donošenje odluke RRA prevagnulo.

Kasnijom proverom dokumentacije, na traženje poverenika za informacije, utvrđeno je da sporna potvrda opštine nigde nije zavedena, mada je overena opštinskim pečatom i potpisao ju je tadašnji predsednik Atila Juhas, zbog čega je Radio "Foks" protiv njega podneo i krivičnu prijavu. Milanović kaže da je prigovor Radio "Foksa" protiv prvobitne odluke RRA odbijen kao neosnovan, pri čemu je zanemarena i peticija oko 5.000 građana Sente, a na drugostepeno rešenje podneta je tužba Vrhovnom sudu Srbije. Spor se otegao i tek u martu ove godine Upravni sud u Beogradu poništio je rešenje RRA, našavši da je tužba osnovana, te da je sporna dodela frekvencije doneta uz bitnu povredu pravila postupka.

U međuvremenu senćanskom Radiju "Foks" je na novom konkursu dodeljena frekvencija za područje opštine Novi Kneževac, gde Milanović namerava da počne sa emitovanjem programa u roku od mesec dana, ali ne odustaje i od lokalne frekvencije za opštinu Senta.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs