Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

12. 05. 2011

NEOPHODNE OŠTRIJE KAZNE ZA NAPADAČE NA NOVINARE

Beograd, 12.05.2011. (Danas) - Republičko javno tužilaštvo saopštilo je juče da će hitno uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom su napadači na snimatelja televizije B92 Boška Brankovića osuđeni na kazne kućnog pritvora i uslovne osude i zahtevati oštrije kažnjavanje počinilaca.

Podsetimo, Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 9. maja napadača na kamermana televizije B92 Milana Savatovića na 10 meseci kućnog zatvora, a njegove saučesnike Stefana Milićevića i Nikolu Lazića na uslovne kazne od šest, odnosno četiri meseca.
Kako se navodi u saopštenju, Tužilaštvo će učiniti sve u okviru svojih zakonskih ovlašćenja da se ispravi nepravda prema kamermanu televizije B92, jer se, kako se ocenjuje u saopštenju, izrečenim kaznama ne postiže svrha kažnjavanja, već se šalje loša poruka koja ohrabruje nasilnike i izaziva nesigurnost građana Srbije.

"Sud je pokazao različitu pravnu praksu u sličnim situacijama, jer je napadača na narodnog poslanika Velimira Ilića osudio na dve godine zatvora, a u ovom slučaju nagradio huligana koji je teško telesno povredio kamermana televizije B92", navodi se u saopštenju Republičkog tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je zabrinutost što ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću nije poznato da su novinari pre oko dve godine dobili status osoba koje obavljaju posao od javnog značaja. U saopštenju UNS-a se navodi da iz Dačićeve izjave povodom presude napadačima na snimatelja B92 Boška Brankovića, jasno proizilazi da mu nije poznato da su 31. avgusta 2009. godine usvojene izmene Krivičnog zakonika koje propisuju oštrije sankcije za napadače na novinare.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs