Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 05. 2011

NORVEŠKA DONIRALA 176.000 EVRA SAVETU ZA ŠTAMPU

Beograd, 13.05.2011. (Politika) - Savet za štampu, prvo samoregulatorno telo u oblasti medija u Srbiji, dobio je značajnu podršku u procesu priprema za počinjanje rada, ali i za jednogodišnju aktivnost, navodi se u saopštenju Saveta. Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške, i Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora ovog saveta, potpisali su Ugovor o finansijskoj pomoći, u iznosu od 176.000 evra, koja će stići preko Ministarstva inostranih poslova.

"Predstavnici Norveške, stručnjaci norveškog Saveta za štampu, Udruženja urednika i predstavnici ministarstva u periodu konstituisanja Saveta pružali su značajnu pomoć u utvrđivanju ciljeva i razrešavanju organizacionih dilema koje su imali Asocijacija medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Lokal pres, kao osnivači ovog tela", navodi se u saopštenju. Uz to u Savetu podsećaju da je u toku konkurs za izbor i imenovanje generalnog sekretara, a redovne aktivnosti počinju po izboru prvog operativca.

Komisija za žalbe Saveta za štampu treba da počne da radi u naredna dva meseca, izjavio je juče Dragan Bujošević. Prema njegovim rečima, Komisija će pokušati da uspostavi standarde i red u medijima i vrati zaboravljene vrednosti. "Svako ko smatra da je pogođen pisanjem medija ima pravo da se žali Komisiji za žalbe", objasnio je Bujošević. Ako se utvrdi odgovornost, to će biti objavljeno u svim medijima članicama, što će biti veća sankcija u odnosu na neku sudsku kaznu. Članovi Komisije za žalbe su Zoran Ivošević, Božo Prelević, Miljenko Dereta, Nebojša Spaić, Filip Švarm, Aleksandar Đivuljskij, Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić, Tamara Skroza, Slaviša Lekić, Stojan Marković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs