Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 05. 2011

OKRUGLI STO "MEDIJI U SRBIJI"

Beograd, 16.5.2011. (Međunarodni radio Srbija) - Radna verzija Medijske strategije trebalo bi da bude gotova do 1. juna, najavio je član radne grupe koja radi na izradi tog dokumenta Danilo Nikolić, učestvujući u radu okruglog stola „Mediji u Srbiji", koji je organizovala novinska agencija Tanjug.

Danilo Nikolić je rekao da će verzija tog dokumenta biti prosleđena Ministarstvu kulture i informisanja, nakon čega bi trebalo da usledi javna rasprava. On je istakao da nema demokratskog zakona bez demokratske procedure u njegovom donošenju i dodao, da se nada, da će ova strategija biti rezultat stručne i javne rasprave. Mediji u Srbiji se nalaze u veoma teškoj situaciji, pogotovo u ekonomskom i tržišnom smislu. Takav položaj, prema rečima Nikolića, pokazuju i rezultati izveštaja o slobodi medija američke nevladine organizacije „Fridom haus", prema kojoj se Srbija od 196 rangiranih zemalja nalazi na 72. mestu.

Gordana Suša je ocenila da je stanje u Medijima u poslednje vreme izuzetno loše, ali da nikako nije gore nego što je bilo u totalitarnom režimu, koji je za nama. U prilog toj tezi, Suša je navela primer situacije u Turskoj, gde je broj ubijenih i uhapšenih novinara neuporedivo veći. Suša je objasnila da će kod nas stvari krenuti u pozitivnom pravcu onog časa, kada budu rešena ubistva  novinara i podvukla da je vrlo poražavajuće što to odavno nije učinjeno.

Veselin Simonović, predsednik Asocijacije medija i glavni i odgovorni  urednik „Blica", rekao je da bi, prema njegovom ličnom mišljenju, a koje zastupa i Asocijacija medija, strategija trebalo da sadrži: odnos države i medija, pitanje uloge države i medija i deo koji reguliše vlasništvo države u medijima. „Sa jedne strane, imate sudove koji sude na način na koji sude i svi su nezadovoljni takvom situacijom. Imate kazne koje su drakonske, kada novinar pogreši, a s druge strane su minimalne, kada neko učini nešto na štetu novinara", istakao je Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike". On je objasnio da se time „nastavlja politika, da je najlakše  pretiti novinaru i likvidirati ga, jer niko neće odgovarati za to. Govoreći o sadašnjoj situaciji u medijima, Vujošević je rekao da je dobro što u poslednjih deset godina nemamo tu vrstu likvidacije i to je jedna od dramatično velikih promena između „onog"  i „ovog" doba. „ Svi koji nisu svesni te činjenice, apsolutno ne znaju ni gde žive, ni o čemu govore, ni o čemu razmišljaju," istakao je  Bujošević.

Radna grupa, sastavljena od eksperata koje su predložili Ministarstvo kulture, medijska udruženja i asocijacije i predstavnici medijske industrije, zvanično je formirana 18. aprila i odmah je počela da radi na izradi Medijske strategije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs