Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 05. 2011

BEZ DRŽAVE U RADU SAVETA ZA ŠTAMPU

Beograd, 17.05.2011. (Danas) - Država ni na koji način ne bi trebalo da učestvuje u radu Saveta za štampu, jer je reč o samoregulatornom telu izdavača i novinara, zaključak je sa okruglog stola "Mediji u Srbiji" koji je juče organizovala novinska agencija Tanjug.

Predsednik Saveta za štampu Dragan Bujošević istakao je da je izabran upravo norveški model funkcionisanja ovog tela, kako bi se izbegla uloga države u njegovom radu. On je dodao da će, uz podršku Norveške, Savet za štampu u Srbiji finansirati izdavači javnih glasila, kao i da će Komisija za žalbe ovog tela moći sama da povezuje sukobljene strane - oštećene u medijima i one koji u medijima rade.

S druge strane, član radne grupe za izradu medijske strategije Danilo Nikolić istakao je da izdavači zbog krize neće moći da podrže rad Saveta za štampu pre 2014. i da bi prve dve godine to trebalo da uradi država, kao što će i biti predloženo u strategiji. Prema njegovim rečima, radna verzija medijske strategije trebalo bi da bude gotova do 1. juna, nakon čega će uslediti javna rasprava.

- Nadam se da se neće ponoviti slučaj Zakona o javnom informisanju, koji je usvojen bez javne rasprave. Nema demokratskog zakona bez demokratske procedure u njegovom donošenju, tako da se nadam da će ova strategija biti rezultat stručne i javne rasprave - rekao je Nikolić.

Kako je istakao, nakon usvajanja strategije neophodno je doneti jedan opšti zakon koji će regulisati medijsku sferu, dok bi država morala do 2014. da izađe iz vlasništva medija.

Predsednik Asocijacije medija Veselin Simonović naveo je da bi strategija trebalo da uredi odnos medija i države, odredi jasan koncept javnog servisa, ponudi rešenja o pomoći lokalnim medijima, ali i da odredi kako unaprediti rad regulatornih tela.

Na okruglom stolu, takođe, ocenjeno je i da u Srbiji postoji preveliki broj javnih glasila zbog čega je teško raspodeliti prihode od oglašavanja, koji su se smanjili prethodnih godina.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs