Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

19. 05. 2011

ADVOKAT ATELJEVIĆ UPOZORAVA NOVINARE

Beograd, 19.05.2011. (Danas) - Advokat Zoran Ateljević upozorio je novinare i vlasnike medija da će podizati građanske tužbe za naknadu štete protiv osnivača medija, kao i privatne krivične tužbe protiv odgovornih u medijima, ako nastave da pišu o njegovom štićeniku Milu Đuraškoviću, vlasniku „Nibens grupe", koji je osumnjičen da je sa sedmoricom saradnika oštetio kruševačko preduzeće „FAM" za 32 miliona evra.

Pozivajući se na član 504 a Zakonika o krivičnom postupku, advokat, potpisnik pisma upućenog medijima, naveo je da učesnici u postupku detalje iz istražnog postupka ne mogu odavati, a potom i upozorio novinare da se „ovi podaci mogu objavljivati samo na osnovu pismenog odobrenja nadležnog javnog tužioca, odnosno istražnog sudije".

Ateljević smatra da se u „medijskoj kampanji na najgrublji način iznose neistine koje štete časti i ugledu našega klijenta, a sa druge strane se iznose činjenice koje predstavljaju službenu tajnu sve sa pozivom na 'izvore' bliske policiji i istrazi. Da li je pismo Đuraškovićevog advokata svojevrstan pritisak na medije? Kako da se mediji ponašaju? Da li, iz straha od tužbe, da ignorišu „slučajeve" sve dok oni ne budu pravosnažni?

Sagovornici „Politike" saglasni su da zakonske odredbe moraju da se poštuju, ali i da pismo Đuraškovićevog advokata može da se tumači na nekoliko načina, pa i kao svojevrstan pritisak na novinare.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kazala je da pomenuto pismo ne smatra pretnjom, ali i da ono ne sme da obeshrabri novinare u obavljanju posla. - Upozorenje na odredbe Krivičnog zakonika i Zakona o javnom informisanju po sebi ne može da bude pretnja. S druge strane, mislim da ovo pismo ne treba da obeshrabri novinare u obavljanju istraživačkog posla i objavljivanju činjenica o ovom slučaju koje javnost ima pravo da zna - kaže Smajlovićeva.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, kaže da pismo Đuraškovićevog advokata ne može da se smatra pritiskom na sud ako se u obzir uzmu zakonska rešenja, međutim, dodaje: - Ova oblast je, ako tako mogu da kažem, potpuno neuređena. Advokat je u pravu, ako se striktno držimo zakona, ali, sa druge strane, ono, ipak, može da se protumači kao pritisak na novinare. Ni policija, ni tužilaštvo, ni advokati ne poštuju striktno ovaj zakonski član. Tužilaštvo i policija obično ne poštuju pretpostavku nevinosti i plasiraju informacije kada i kako im odgovara. Zahtevati samo od novinara da se pridržavaju zakona, zaista, jeste jedna vrsta pritiska na novinare - objašnjava potpredsednica NUNS-a.

Da oblast „medijskog prava" nije potpuno regulisana i da stvari mogu da se posmatraju i „ovako i onako" smatra i Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. On, kao i prethodni sagovornici, smatra da se pismo advokata vlasnika „Nibens grupe" može posmatrati kao jedna vrsta pritiska na sud, ali da je, ipak, sve to „problematično". - Pri svim državnim organima postoje službe zadužene za „puštanje" informacija u javnost. Ne vidim da bi puštanjem takvih informacija, bez obzira na to u kojoj je fazi postupak, novinari napravili prekršaj- objašnjava Đorđević.

Da informacije dobijene od portparola zvaničnih državnih organa bez problema mogu da se objavljuju, smatra i advokat Vlada Miljević. Na pitanje kako novinari da idu u korak sa konkurencijom ako se odluče da objavljuju samo zvanične informacije sa navođenjem imena sagovornika, Miljević kaže: - Dok se nešto pravosnažno ne okonča, bolje je o tome ne govoriti kao o konačnoj činjenici. Normalno je da javnost očekuje da sazna i pre nego što neki postupak bude pravosnažno okončan, ali prilikom plasiranja takvih informacija treba biti veoma pažljiv - kaže Miljević.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs