Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 05. 2011

POLOŽAJ MEDIJA TEŽI NEGO DEVEDESETIH

Beograd, 20.05.2011. (Politika) - Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa izjavila je juče da je položaj medija u Srbiji gori nego devedesetih godina i poslodavce optužila da sprečavaju uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u medijima.

Čabarkapa je ukazala da je granski kolektivni ugovor jedini način da se sačuvaju prava zaposlenih u medijima, a poslodavci izbegavaju potpisivanje tog dokumenta i preuzimanje obaveza. Čabarkapa je dodala da poslodavci ignorišu predlog kolektivnog ugovora koji je Sindikat novinara Srbije sačinio još 2004. godine.

Kako jedan od većih problema medija u Srbiji ona je navela i neredovnu isplatu zarada, pa zaposleni u pojedinim medijskim kućama plate ne primaju i po više od godinu dana. Ona je pročitala i saopštenje sindikata zaposlenih u "Politici novine i magazini", u kojem se navodi da je prekjuče 31 zaposleni dobio otkaz, a objavljen je spisak sa njihovim imenima.

Na skupu u Medija centru najavljeno je i da će Beograd biti domaćin Skupštine Evropske federacije novinara od 15. do 17 juna. Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da je održavanje skupa prilika da se od evropskih kolega zatraži savet i solidarnost u rešavanju medijskih problema. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da će skup evropskih novinara biti prilika da Srbija vidi šta od evropskih iskustava može da koristi u borbi za osnovna prava zaposlenih u medijima.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs