Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 05. 2011

NA POMOLU DOGOVOR RTS-A I PARLAMENTA

Nerešen dug od 3,3 miliona evra iz prethodnih godina neće uticati na sporazum o direktnim prenosima u 2011.

Beograd, 20.05.2011. (Danas) - Radio-televizija Srbije će, gotovo sigurno, na jednom od svoja dva kanala i dalje prenositi sednice Narodne skupštine, saznaje Danas.

Za oko nedelju dana biće zaključen konačni ugovor o TV prenosima skupštinskih zasedanja u 2011, a u toku je usaglašavanje ugovornih obaveza, budući da je javni servis pre par dana republičkom parlamentu dostavio svoje primedbe na ponuđeni ugovor, rekao je našem listu generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić. S druge strane, mada ne ulazi u ugovor za ovu godinu, Skupština Srbije ostaje pri stavu da nema osnova da RTS-u isplati stari dug za prenose, u iznosu od 3,3 miliona evra.

Veljko Odalović, generalni sekretar parlamenta, kaže za Danas da je Tijanić "u nekoliko proteklih razgovora postavljao i prihvatljive i neprihvatljive uslove". "Mi hoćemo sigurnost, kvalitet i stabilnost. Ne želimo ni u jednom trenutku, sem izuzetnih događaja za koje moramo imati razumevanje, da dođemo u situaciju da nam se prekidaju prenosi ili da neke obaveze koje nisu tog karaktera budu prioritetnije od zasedanja skupštine", ističe Odalović i dodaje da je parlament "definitivno rekao svoje" i da čeka konačni odgovor RTS "za dan ili dva".

Na pitanje Danasa šta je to bilo "neprihvatljivo" u zahtevima Javnog servisa, generalni sekretar Narodne skupštine kaže da je tražena isplata duga za TV prenose od 2006. do 2011, od 3,3 miliona evra, ali da to nije uslovljeno ugovorom. "RTS ostaje pri svom zahtevu, a ja ponovo ističem da Skupština nema nijedan formalni osnov za bilo kakvo plaćanje nekih starih potraživanja, jer mi nismo ušli ni u kakav ugovorni odnos. Osim toga, prenosi zasedanja nisu ni bili planirani tadašnjim republičkim budžetom, a parlament je tek ove godine dobio sopstveni budžet. Zato mi možemo da definišemo samo naš odnos za 2011, jer smo to Zakonom o budžetu planirali, predvideli i ušli u postupak javne nabavke za TV prenose", objasnio nam je juče Odalović. Skupštinskim budžetom za 2011. za finansiranje TV prenosa, podsetimo, obezbeđeno je 80 miliona dinara.

S druge strane, Aleksandar Tijanić je juče našem listu potvrdio da je Javni servis republičkom parlamentu dostavio primedbe na ponuđeni ugovor, čije zaključenje očekuje za oko nedelju dana. Taj ugovor će se odnositi, objašnjava Tijanić, samo na obaveze parlamenta prema RTS u celoj 2011, ali ne i na stari dug parlamenta od 3,3 miliona evra. "Skupština je rekla da stare obaveze neće i ne može da prihvati i da je to obaveza Vlade Srbije. Izgleda da vlada i parlament šetaju Javni servis, prebacujući odgovornost između sebe. Ipak, očekujem da rešimo i to, a u vezi s prenosima u 2011, neće biti problema", zaključuje Tijanić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs