Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 05. 2011

NOVINARE NAPALI NA „GULAŠIJADI”

Osuda napada na ekipu RTV Kovačica u Debeljači

Kovačica, 23.05.2011. (Dnevnik) - Odbornici Skupštine opštine Kovačica osudili su incident u kome je napadnuta ekipa RTV Kovačica na manifestaciji „Gulašijada" u Debeljači, održanoj 14. maja. Opštinskom parlamentu dopisom se obratio direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Kovačica Gojko Vukadin u kome je pozvao SO Kovačica da u skladu sa Ustavom Srbije i zakonskim propisima zaštite novinare od nasilničkog ponašanja predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke Zorana Savanova.

Uz osudu incidenta odbornici su zatražili od istražnih i sudskih organa izveštaj dokle se stiglo sa pomenutim predmetom, ne bi li se isti našao na sledećoj sednici Skupštine opštine Kovačica koja će biti održana za dve nedelje.

Zbog fizičkog i verbalnog napada funkcionera SNS-a Zorana Savanova i grupe izgrednika na direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Kovačica Gojka Vukadina i kamermana Danijela Hajka, prilikom izveštavanja sa „Gulašijade" u Debeljači, najoštrije proteste tokom prošle nedelje uputili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

U saopštenju NUNS-a i NDNV-a zahteva se od MUP-a Kovačica da hitno reaguje po prijavi koju je Vukadin podneo protiv nasilnika i da odmah obavesti javnost o merama koju su preduzeli. Takođe, zahtevano je od pravosudnih organa da Savanova i izgrednike najoštrije kazne.

NUNS i NDNV ukazuju na to da je 14. maja predsednik Opštinskog odbora SNS-a Kovačica Zoran Savanov sa grupom saradnika, u vidno alkoholisanom stanju, u mučnoj atmosferi, prvobitno upućivao najodvratnije uvrede i provokacije Vukadinu i kamermanu Hajku, a potom na Vukadina i fizički nasrnuo, vređajući ga uz pljuvanje i pretnje, gurajući ga i udarajući. Nažalost, niko od prisutnih Vukadinu nije pružio pomoć, a grupa oko Savanova je urlicima pružala podršku nasilniku. Vukadin i Hajko su u tom trenutku bili na profesionalnom zadatku, odnosno izveštavali su sa manifestacije „Gulašijada" u Debeljači.

NUNS i NDNV su povodom nemilog događaja u Debeljači još jednom upozorili MUP Srbije, ali i sve državne organe, da su napadi na novinare postali uobičajeni i da su oni posledica jezivih poruka koju država i pravosuđe šalju javnosti, a koja glasi da je novinare moguće prebijati i vređati bez kazne ili uz minimalne sankcije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs