Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 05. 2011

OPASNO BAVLJENJE ISTRAŽIVAČKIM NOVINARSTVOM U REGIONU

Priština, 25.05.2011. (Danas) - U poslednjih deset godina u svetu je ubijen 141 novinar, iza čijih ubistava je bila mafija i organizovani kriminal, rekao je juče Duško Zavišić, zamenik direktora Odeljenja za bezbednosti i javnu sigurnost u OEBS-u, drugog dana seminara "Uloga medija u borbi protiv organizovanog kriminala".

Prema njegovim rečima, dublje "kopanje" i istraživanje novinara može biti opasan posao ne samo u Srbiji i na Kosovu, već i u celom regionu.

Glavni tužilac na KiM Ismet Kabaši naglasio je da je 2009. podignuto 220 optužnica, dok je prošle godine bilo 68 optužnica više. On je najavio da će ove godine biti formirana radna grupa pri Specijalnom tužilaštvu koja će se baviti borbom protiv organizovanog kriminala. Kabaši je dodao da pri Specijalnom tužilaštvu već postoji slična radna grupa u čijoj je nadležnosti borba protiv korupcije.

Riza Šilova, savetnik generalnog direktora Kosovske policije, rekao je da je prethodnih meseci kosovska policija zaplenila 70 kilograma heroina, i najavio osnivanje uprave pri kosovskoj policiji u čijoj će nadležnosti biti saradnja sa ostalim institucijama, regionom, kao i sa međunarodnim organizacijama poput Interpola i Evropola.

Hasan Preten, direktor Agencije za antikorupciju na KiM, istakao je da je 75 odsto slučajeva koje je ta agencija prosledila tužilaštvu na KiM, realizovano kroz pokretanja istrage ili podizanjem optužnice. Kao problem je naveo da često ti slučajevi nisu dobili sudski epilog, odnosno sudski procesi nisu još započeti. Seminar je organizovao OEBS iz Beograda i Prištine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs