Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 05. 2011

NOVINSKA UDRUŽENJA POZDRAVLJAJU IZVINJENJE RTS

Beograd, 25.05.2011. (Blic) - Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravili su izvinjenje novog Upravnog odbora Radio-televizije Srbije zbog programa tokom devedesetih godina, ali su ukazali da je trebalo više istaći ratnohuškačku ulogu nacionalne televizije. UO RTS uputio je izvinjenje "građanima Srbije i susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem pravnom određenju govora mržnje, a koji su emitovani u programima tokom devedesetih godina".

Govor mržnje koji je emitovan u programima državne televizije prerastao je tokom devedesetih u otvoreno zagovaranje rata i pravdanje najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava, što je sve zajedno predstavljalo teška krivična dela - piše u saopštenju. Udruženja su podsetila da je NUNS 2009. podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv N.N. lica. Prijave su podnete protiv odgovornih lica i novinara u RTV Beograd i Novi Sad, "Politici", "Večernjim novostima" zbog krivičnog dela organizovanja i podsticanja na izvršenje genocida i ratnih zločina.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs