Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 06. 2011

MARKOVIĆ: NOVINE U MEDIJSKOJ SFERI

Leskovac, 13.06.2011. (Politika) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković izjavio je Fonetu da će "tekst Medijske strategije i ponašanje političkih elita tokom donošenje seta zakona koji iz nje proizlaze" odlučiti o tome da li će se država povući iz vlasništva u medijima. "Ono što je sada dostupno javnosti i sa čim se upoznaju stručni krugovi u ključnim gradovima u Srbiji je tekst Nacrta medijske strategije", objasnio je Marković i podsetio da je taj dokument pripremila radna grupa koja predstavlja medijska udruženja u Srbiji, na osnovu protokola potpisanog s njegovim ministarstvom.

Ne pominjući moguće datume za usvajanje Nacrta medijske strategije, Marković je najavio da predstoji set javnih rasprava o predloženom tekstu, koji "predviđa mnogo toga".

Nacrt medijske strategije, precizirao je Marković, predviđa čitav niz mehanizama, koji inače postoje u Evropi, zatim donošenje novih zakona u sferi medija, kao i uspostavljanje drugačijeg modela privatizacije medija od postojećeg.

Strategija predviđa čitavu lepezu rešenja u različitim oblastima što bi trebalo da omogući da država novcem iz budžeta štiti samo onu vrstu informativne delatnosti koja je značajna za građane, a da se u sve ostalo ne meša.

Ministar Marković je zaključio da je takva odredba postojala još u Ustavu Srbije iz 1903. godine, "u kome se navodi da je štampa u Srbiji slobodna".

Vlada Srbije se, u odgovorima na Upitnik Evropske komisije, obavezala da će Medijsku strategiju usvojiti u prvoj polovini ove godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs