Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

11. 06. 2011

NOVINARSTVO POD PRITISKOM

Beograd, 11.06.2011. (Pravda) - Situacija u medijima i novinarstvu u Srbiji ove, 2011. godine, gora je i sa profesionalnog i sa socijalnog stanovišta, nego što je to bio slučaj prethodne godine, kada slika takođe iije bila nimalo ružičasta, ocena je strukovnih udruženja i novinara, sagovornika "Pravde". Smenjivanje Antonija Kovačevića, glavnog i odgovornog urednika lista "Alo", podstaklo je pitanja da li su mediji oslobođenih političkih pritisaka i uticaja, i koliko su novinari danas slobodni da iznose svoje stavove i mimišljenja.

Predsednica Udruženja novinara Srbije LJiljana Smajlović smatra da je situacija u domaćim medijima sve gora iz dana u dan i da su pritisci na "sedmu silu" očigledni.

- Dokaz za to vidim upravo u smenjivanju Kovačevića sa mesta urednika "Alo", i to je primer direktnog iritiska vrha države na vlasnike ovog lista - smatra Smajlović.

I predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović smatra je da je novinarstvo dovedeno do ponižavajućeg nivoa, u kome su osnovne slobode ugrožene.

- I dalje je u porastu broj presuda novinarima, pretnji, častrašivanja, a, nažalost, fizičkih napada na naše kolege širom Srbije, tako da ova 2011. nije ništa bolja od prethodnih godina, ako nije i gora. Sloboda medija u Srbiji je ozbiljno ugrožena, a bez odgovarajuće zaštite novinara neće biti ni budućnosti ove profesije. Toga svi moraju da budu svesni - kaže Obradović.

Nekadašnji glavni urednik NINa i autor knjige "Odumiranje slobodnih medija" Slobodan Reljić za "Pravdu" kaže da se ne može govoriti o slobodi medija sve dok su ti isti mediji pod direktnom kontrolom vlasti.

- Ne pamtim kad je Srbija imala vlast čiji je pogled na stanje u zemlji bio toliko daleko od stvarnosti u kojoj mi građani živimo. Ta vlast koristi sva sredstva da mediji svakodnevno stvaraju slike njihovih iluzija. U takvoj situaciji ne može se govoriti o bilo kakvoj slobodi medija. Antonije Kovačević je zakonita žrtva takvog sistema. Pitanje je samo, dokle će javnost trpeti ova "pravila" - kaže Reljić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs