Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 06. 2011

DRŽAVA SE POVLAČI

Kragujevac, 14.06.2011. (Večernje Novosti) - Suština Nacrta strategije sistema javnog informisanja u Srbiji u narednih pet godina je da se država kao vlasnik povlači iz javnih medija, najkasnije u roku od 18 meseci od dana usvajanja strategije u Skupštini Srbije.

Ovo je suština javne rasprave o strategiji razvoja javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine, koja je juče održana u Kragujevcu. Dragana Milićević-Milutinović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, rekla je da povlačenje države iz vlasništva nad javnim glasilima podrazumeva ili privatizaciju ili konverziju državnog vlasništva u akcije.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz. (14. 06. 2011, 12:09:07) pošalji odgovor

    Ni riba ni devojka

    Prema tacki 3.3.1. ove strategije, obaveze i funkcije javnog medijskog servisa ostvaruju davaoci (ustanove) javnog mediskog servisa na republickom i pokrajinskom nivou. Medijske sadrzaje i servise (usluge), koji odgovaraju evropskim standardima javnog (medijskog) servisa, mogu pruzati i "komercijalne radio i televizijske stanice" (valjda: davaoci komercijalnog medijskog servisa). Napominje se da "komercijalne radio i televizijske stanice", spadaju kao pojam i predmet u Zakon o elektronskim komunikacijama, a ne u zakon o audio i audio-vizuelnim medijskim servisima (kraca alternativa: zakon o audio i audio-vizuelnim medijima).

    Pitanje za stratege: Da li su davaoci komercijalnih medijskih servisa koji pruzaju medijske sadrzaje i usluge koje odgovaraju evropskim standardima javnog (medijskog) servisa ustvari svojevrsni oblici regionalnih i lokalnih davalaca komercijalno-javnih medijskih servisa, koji su pre skoro godinu dana predvideli i strani strucnjaci u Medijskoj studiji? I dodatno pitanje za stratege: koji su to evropski standardi javnog (medijskog) servisa?

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs