Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 06. 2011

PODMIĆIVANJE U JAVNIM NABAVKAMA „KOŠTA” 600 MILIONA DINARA

Problem korupcije u Srbiji odavno prešao okvire u kojima je mogla da ga rešava samo vlast

Beograd, 14.06.2011. (Politika) - Korupcija u Srbiji, na polju javnih nabavki i investicija, "košta" oko 600 miliona dinara godišnje, što predstavlja jednu od glavnih prepreka za dolazak stranih investitora, rečeno je juče na okruglom stolu Koalicije za nadzor javnih finansija.

Kroz korupciju, mnogi ljudi zarađuju dobro, ali ona nije produktivna aktivnost, jer se pomoću nje ne stvara novi dohodak, ukazao je profesor Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije.

"Pored toga što obesmišljava pravila društva i nije moralna, korupcija košta, a sredstva koja ona koristi ne idu u produktivne svrhe", dodao je Prokopijević.

Korupcija u Srbiji predstavlja sistemski problem, prisutan u svim sferama društva, na čijem iskorenjivanju moraju biti angažovani svi resursi, naveo je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On je ukazao da je problem korupcije u Srbiji odavno prešao okvire u kojima je mogla da ga rešava samo vlast, dodajući da je veoma važno što postoje pojedinci i organizacije koje ulažu napore u smanjenje korupcije i zahtevaju poštovanje svojih prava.

"Informacije u rukama građana su bitne, ali nisu i najbitnije sredstvo za borbu protiv korupcije, a problemi prilikom dolaska do informacija indikacija su postojanja korupcije", rekao je Šabić.

Na jučerašnjem okruglom stolu predstavljen je i prvi broj časopisa „Dosije korupcija", koji se bavi temama korupcije u raznim društvenim oblastima.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs