Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 06. 2011

Tadić: Mediji su kontrolori države

Beograd, 15.06.2011. (B92) - Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je odnos države i medija delikatan i višedimenzionalan, ali da bez slobodnih medija nema demokratije i perspektive Srbije.

"Mediji su kontrolori države. Mediji su istraživač", rekao je Tadić.

"Oni treba da osvetle procese u društvu ukažu na propuste i kriminal. Oni su i korektiv javnosti i nezaobilazan gradivni činilac javnosti i zato imaju posebnu ulogu u kreiranju atmosfere u društvu", naveo je predsednik Srbije.

Tadić je na Skupštini Evropske federacije novinara rekao da država ne može biti vlasnik medija, ali da i u EU postoje brojne dileme u vezi sa tim i različiti modeli rešavanja ovog pitanja.

"Kao predsednik države pažljivo analiziram sve procese u društvu. Niko ovde nije naivan. I mediji i država zastupaju određene interese. Da li su ti interesi uvek podudarni - nisu", rekao je Tadić, kao i da demokratsko društvo nije moguće bez elementarne saglasnosti te dve strane.

Tadić je naveo da Srbija nikada neće biti demokratsko društvo bez jasne perspektive za medije i dodao da medijska strategija predstavlja doprinos tome.

On se složio da je situacija u kojoj se novinari danas nalaze teška, ali ne i sa tim da je situacija gora nego devedesetih, jer je tada bilo likvidacija novinara i poručio da Srbija ne može biti stabilna dok se ne reše ubistva novinara.

Tadić je nagalsio da je Srbija slobodno društvo i da se Srbija znatno promenila i između ostalog posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

U tom kontekstu on je ukazao na stereotipe koji su se u medijima pojavili nakon hapšenja Mladića.

"Bilo je potrebno ponovo gurnuti Srbiju ispod površine vode. Svi koji su tvrdili da je Srbija kalkulisala sa hapšenjem Mladića nisu iznosili istinu", rekao je Tadić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs