Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 06. 2011

Mediji manjina ugroženi bez države?

Novi Sad, 23.06.2011. (B92) - U Novom Sadu je održana treća javna rasprava o nacrtu medijske strategije u Srbiji do 2016. koja predviđa potpuno povlačenje države iz vlasništva nad medijima.

Vlada Vojvodine, ali i veliki broj lokalnih i manjinskih medija su kao glavnu zamerku naveli mogućnost da će strategija da uništi multikulturalnost pokrajine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Jurić je izjavio da pokrajinska administracija želi da sačuva višejezičnost u lokalnim medijima.

Jurić je rekao da tekst radne grupe o strateškom razvoju medija "odiše jednim hiperliberalizmom, koji privatnu svojinu pretpostavlja kao najpravedniji i najefikasniji oblik svojine u medijima".

"Dosadašnje privatizacije nisu pokazale zadovoljavajuće rezultate, a bojimo se da bi i dalja privatizacija lokalnih medija u višejezičkim sredinama ugrozila multietnički karakter njihovih programa, što je nama u Vojvodini od izuzetne važnosti", dodao je ]urić.

U raspravi, koja je bila posvećena lokalnim medijima u višejezičnim sredinama kakva je Vojvodina, je naglašeno da bi isključivanje države iz vlasništva nad medijima ugrozilo postojanje televizijskih i radio-stanica, kao i listova na manjinskim jezicima.

"Nisu sve privatizacije srećne, ali sigurno je da je tamo gde lokalne vlasti kontrolišu medije situacija još gora. Privatno vlasništvo automatski ne znači da se ne mogu formirati programi koji su u funkciji javnog servisa, samo što je strategijom sada predviđeno da to ide na tzv. projektno finansiranje, odnosno da ne bude iz budžeta, nego da mediji konkurišu i da lokalne zajednice donose odluku o tome", istakao je Dragoljub Žarković, član radne grupe za izradu nacrta medijske strategije.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janić izjavio je da je osnovni cilj medija da promoviše javni interes i zato je važnije pitanje šta se emituje nego ko je vlasnik. On je istakao da je evropski princip da se ne finansira tekuće poslovanje, već sadržaj.

"I u Evropi postoje mediji čiji su vlasnici opštine, ali se vlasništvo ne koristi kao alat za uspostavljanje političke discipline, makar ne u onoj meri kao kod nas. U Evropi, kada je opština vlasnik medija, postoji čitav niz mehanizama koji otvaraju prostor za slobodu uređivačke politike", istakao je Janić.

Državna sekretarka za medije Dragana Milićević Milutinović je ocenila da bi ovaj nacrt mogao da se nađe pred Vladom već u avgustu, a zatim i kao predlog u Narodnoj skupštini u septembru.

Na javnoj raspravi su učestvovali predstavnici republičkih i pokrajinskih vlasti, više medijskih kuća i novinarskih udruženja, kao i nacionalnih saveta manjinskih zajednica.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs