Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 06. 2011

JAVNA RASPRAVA O MEDIJSKOJ STRATEGIJI

Niš, 24.06.2011. (Pregled) - U Velikoj sali Gradske uprave u Nišu danas će biti održana javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji. Biće ovo treći javni skup posvećen Nacrtu strategije jer su proteklih dana mišljenje o ovom dokumentu mogli da daju svi zainteresovani u Novom Pazaru i Novom Sadu.

Nacrt strategije između ostalog predviđa obaveznu privatizaciju medija pošto su određeni zakoni stvorili prostor da pojedini mediji u Srbiji izbegnu ovu obavezu predviđenu još 2002. godine. Ono što je novina u nacrtu, a što nijedan zakon do sada kod nas nije predvideo, jeste predlog da u slučaju da se mediji ne privatizuju u roku od 18 meseci, njihove akcije pređu u državno vlasništvo i dele se svim građanima. Predlog nacrta je i da javni servis ostane samo na republičkom i pokrajinskom nivou, dok bi regionalni bili privatizovani.

Predviđa se i definisanje javnog interesa i državno finansiranje medija samo kroz projekte i samo za ostvarivanje javnog interesa, a osnovni izvor finansiranja ostala bi i dalje pretplata. Nacrtom se insistira na javnosti vlasništva, pa bi svaki medij morao da javno objavi ko su mu vlasnici, ko su najznačajniji finansijeri i koliko dobija od države kroz projekte. Javna rasprava o nacrtu strategije u Nišu počeće u 11 časova, a u Beogradu će biti održana u ponedeljak, 27. juna, u amfiteatru Narodne banke Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs