Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 06. 2011

Smenjen urednik "Mađar soa"

Novi Sad, 24.06.2011. (B92) - Čaba Presburger smenjen s mesta glavnog urednika novosadskog "Mađar soa", zbog navodnog niza propusta i grešaka.

Na njegovo mesto je, u svojstvu vršioca dužnosti, postavljena dugogodišnja novinarka tog lista Marta Varju.

Odluku je, nakon višečasovne rasprave, sinoć u Subotici doneo Mađarski nacionalni savet, kome je Skupština Vojvodine svojevremeno prenela osnivačka prava nad jedinim dnevnim listom mađarske manjine u pokrajini.

Pre toga smenu Presburgera je inicirao Upravni odbor "Mađar soa", potom podržao Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, a konačnu reč su dali članovi Saveta, koji su procenili da je dosadašnji glavni urednik odgovaran za navodni niz propusta, grešaka, pa i podmetanja u temama od značaja za Mađare na ovim prostorima.

Među konkretnim greškama navedena je ocena da nije dovoljno dobro praćen rad predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija, kao najviše pozicioniranog Mađara u organima vlasti u Srbiji.

Sinoćna rasprava o "Madjar sou" u Mađarskoj kući, sedištu MNS, trajala je više od četiri sata. Formalno je bila otvorena za javnost, ali su zainteresovani pušteni unutra tek kada je TV Panonija završila prenos prvog dela sednice uživo.

Za to vreme se ispred Mađarske kuće, u znak podrške smenjenom Presburgeru, okupilo dvadeseak novinara "Mađar soa", a tu je bio i poznati pisac Oto Tolnai. U njihovom društvu se našla i predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smailović, kao i jedan predstravnik OEBS-a.

Presburger je na skupu izjavio da je delovao na osnovu programa koji je bio usvojen u trenutku kada je biran na dužnost glavnog urednika i istakao da je uspeo u osnovnoj nameri da podigne ugled lista.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs