Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

26. 06. 2011

NOVINARI PROTESTOVALI ISPRED ZGRADE

Glavni urednik "Mađar soa" smenjen zbog neizveštavanja o Šandoru Egerešiju

Novi Sad, 25.06.2011 (Dnevnik) - Nakon četiri sata rasprave Mađarski nacionalni savet doneo je preksinoć odluku o smeni glavnog urednika "Mađar soa" Čabe Presburgera i na njegovo mesto privremeno imenovao novinarku ovog lista Martu Varju. Kao razloge za smenu predsednik MNS-a Tamaš Korhec naveo je propuste u uređivačkoj politici, neispunjena obećanja o povećanju tiraža i Presburgerov "nedopustiv odnos" prema predsedniku Skupštine Vojvodine Šandoru Egerešiju. Naime, kako je Korhec rekao, Presburger se "nije udostojio" da odgovori Egerešiju na pismeni dopis vezan za izostanak novinara "Mađar soa" s događaja kojim je Egereši predsedavao.

Podsećajući na to da Skupština Vojvodine u najvećoj meri finansira „Mađar so", Tamaš Korhec je istakao da je to nedostatak elementarne kulture i uvreda za najviše pokrajinsko telo, koji se ne mogu braniti „slobodom štampe".

Njegovo mišljenje, međutim, nisu na sednici delili opozicioni članovi, koji su, poput Janoša Hadžija, isticali da „ni sva voda Dunava neće oprati ovu odluku MNS-a". Suština njihove kritike svodila se na optužbe da MNS na ovaj način silom želi da „ukroti nepodobne", a bilo je i pitanja da li većinski stav MNS-a dele i sami čitaoci „Mađar soa".

Ipak, s 18 glasova „za" od 29 prisutnih članova MNS-a odluka o smeni Čabe Presburgera je doneta u večernjim satima.

Odmah nakon smene Čaba Presburger je u izjavi za „Dnevnik" ponovio da je reč o politički montiranom procesu iza kojeg stoji Savez vojvođanskih Mađara. On je, komentarišući Korhecove optužbe u vezi s Egerešijem, rekao da je predsedniku Skupštine Vojvodine „usmeno odgovorio".

- Mislio sam da je time ovo pitanje rešeno. Međutim, očito nisam bio u pravu. Ali, zamislite da Angela Merkel, na primer, pošalje pismo glavnom uredniku ‘Vest Dojče Algemajne Cajtunga' u kojem mu nešto zamera i traži odgovor. Tako nešto u Nemačkoj je nezamislivo, a kod nas izgleda nije - kaže Presburger.

S obzirom na to da ga je u sredu tajnim glasanjem podržalo čak 54 novinara redakcije, uz 14 glasova protiv i deset uzdržanih, Presburger kaže da će i dalje ostati u „Mađar sou" i da ga „živo zanima" buduća uređivačka politika.

Možda još više to isto pitanje zanima i ostale novinare ovog lista, koji su prekjuče izašli pred zgradu Mađarskog doma (gde se održavala sednica MNS-a), izražavajući na taj način solidarnost sa svojim urednikom i ujedno protestujući protiv njegove smene.

Zajedno s njima bilo je i dvadesetak građana, među kojima i počasni građanin Subotice, književnik Oto Tolnai i sekretar Skupštine grada Arpad Šveler.

- Pre kratkog vremena MNS i SVM digli su glas protiv privatizacije medija na jezicima manjina, a sada ovim činom pokazuju da Nacionalni savet nije sposoban da sačuva slobodu štampe. Uostalom, to je istakao i ombudsman i to je tačno - rekao je Tolnai.

U znak podrške protestu stigla je i potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović, koja je rekla da je MNS ovim potezom zapravo sebi „dao autogol".

- Veoma je bitno obezbediti informisanje na jezicima manjina, ali se to ne može uraditi tako što ćete nacionalnim savetima dati osnivačko pravo, koje je možda i veće od vlasničkog, jer oni ne vuku istovremeno i odgovornost za finansiranje, a samim tim i opstanak medija - kaže Jelka Jovanović.

„Poslednji broj javnog glasila"

O raspoloženju unutar samog „Mađar soa" najbolje govori njegova jučerašnja naslovnica: preko cele strane plakat iz Košutove Mađarske revolucije 1848/49. u kojem se, među 12 zahteva mađarske nacije, na prvom mstu nalazi onaj o slobodi medija. Na istoj strani zaglavlje s podnaslovom „poslednji broj javnog glasila". Urednica subotičke strane „Mađar soa" Margareta Tomo kaže da je to urađeno zajedno sa sada već bivšim urednikom i da ni u kojem slučaju „ne znači nešto drugo".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs