Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 06. 2011

NOVINAR JE SIROMAŠAN, POD STRESOM I PRITISCIMA

Socioekonomski položaj zaposlenih u medijima u Srbiji

Beograd, 25.06.2011. (Danas) - Skoro 60 odsto novinara u Srbiji strahuje od gubitka posla, dok bi više od 20 odsto njih napustilo novinarstvo čim im se ukaže prilika za bolji posao, rekao je juče profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković, na predstavljanju rezultata istraživanja "Profesija na raskršću - novinarstvo na pragu informacionog društva". Prema njegovim rečima, 60 odsto ispitanih novinara reklo je da redovno prima platu, dok oko 40 odsto ima zaradu iznad republičkog proseka.

- Na osnovu istraživanja urađen je foto-robot prosečnog novinara u Srbiji. Pokazalo se da je to osoba koja mnogo radi, nema radno vreme, malo zarađuje ili ima neredovna primanja, pod stresom je, zabrinuta za svoju budućnost i izložena pritiscima - naveo je Radojković.

Kao osnovne probleme profesije, kako je dodao, novinari su naveli nepovoljan ekonomski položaj, veoma loš kvalitet medijskog sadržaja, ali i jak pritisak i gubitak novinarske autonomije. Rukovoditeljka istraživanja i profesorka FPN Snježana Milivojević rekla je da je u Srbiji problem što ne postoje pouzdani podaci o tome koliko i koji ljudi rade u medijskoj industriji, kao ni podaci o vlasništvu u medijima.

- U ovom trenutku radi se na medijskoj strategiji, iako se ne znaju osnovni podaci o medijskoj zajednici. Iz tog razloga, ne možemo ni da kažemo da je uzorak od više do 300 ispitanih novinara i vlasnika medija u našem istraživanju reprezentativan - istakla je Milivojevićeva.

Vlajić: Slabost profesionalnih udruženja

Urednik Prvog programa Radio Beograda Đorđe Vlajić kao probleme naveo je loše privatizacije glasila, nepostojanje sindikalne zaštite, kao i slabost profesionalnih udruženja. Prema njegovim rečima, najveći pritisak u ovoj oblasti dolazi iz sfera politike i biznisa, "koje često deluju i udruženo".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs