Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

28. 06. 2011

Medijska strategija ipak u septembru

Beograd, 27.06.2011. (Danas) - Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije biće produžena do 15. jula, nakon čega će se pristupiti pisanju konačnog teksta koji će u proceduri biti tokom avgusta. Očekuje se da Vlada Srbije zatim usvoji strategiju početkom septembra, istakla je juče državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Dragana Milićević Milutinović.

Na okruglom stolu u Beogradu ona je rekla da je tokom dosadašnje javne rasprave 90 odsto neslaganja bilo u vezi sa apsolutnim povlačenjem države iz medijskog vlasništva.

Ekspertkinja Evropske komisije Sandra Bašić Hrvatin rekla je da, sem interesa novinarske profesije, prilikom rada na medijskoj strategiji „moraju da se osiguraju i interesi svih građana". Ona je napomenula da se Nacrt strategije morao temeljiti na detaljnoj analizi stanja medijske scene u Srbiji, pa da se tek na osnovu toga predlažu odgovarajuća rešenja za te probleme.

Kao probleme u ovoj oblasti, istakla je neuspešnu privatizaciju, nedostatak zakona o transparentnosti vlasništva i nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, kao i neusklađenost zakonskih propisa. Prema njenim rečima, u Nacrtu strategije ispušten je deo koji se odnosi na rad kablovskih operatora.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa navela je da akcionim planom treba da se predvidi osnivanje reprezentativne poslodavačke organizacije, da se uspostavi socijalni dijalog, kao i da se oroči potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Kako je dodala, sindikat traži i da se formira i fond koji će pomagati ljudima koji su ostali bez posla, kao i hitno donošenje zakona o transparentnosti vlasništva.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs