Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 01. 2014

Propaganda i oglašavanje u medijima

Beograd, 16.1.2014. (Beta) - U srpskim medijima je veliki pritisak izdavača i oglašivača, a država je već godinama najveći pojedinačni oglašivač sa učešćem od oko 25 odsto, rekao je danas profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić.

„Oglasno tržište u Srbiji je jedno od najsiromašnijih u Evropi i regionu sa približno 170 miliona evra, a to je ništa za ono što je medijima neophodno", rekao je Kljajić na javnoj raspravi o propagandi i oglašavanju u medjima u Kragujevcu. On je ocenio da u trenutku opšte komercijalizacije i tabloidizacije, imamo i netransparentno vlasništvo u medijima, potpuno odsustvo profitabilnosti, nelojalnu konkurenciju kao i vladavinu političkih tabloida u Srbiji. „Privatizacija koja je neophodna, sa retkim izuzecima, nije donela kapital pogotovo takozvani čist kapital", rekao je Kljajić. Prema rečima Kljajića u Srbiji ima 509 štampanih medija, dok je indeks održivosti medija 1,90 na skali od četiri i da je on veći i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. „Svega 306 medija prodaje oglasni prostor, a prihodi su toliki da svaki može da izlazi samo sedam dana, pa se postavlja pitanje gde pronalaze novac i koji su mehanizmi manipulacije", rekao je Kljajić.

Javna rasprava o propagandi u oglašavanju u medijima održana u Kragujevcu bila je peta od 12 planiranih koje se organizuju u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo 5 medijskih organizacija: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine(NDNV), PU Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i ANEM.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs