Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 11. 2014

U medijima više šansi samo za one koji žele da uče

27.11.2014. (Politika; autor: T. Todorović) - Već od početka 2015. godine počeće da se primenjuje novi način finansiranja, pa će na sredstva poreskih građana lokalni mediji moći da računaju samo uz ozbiljne i kvalitetne projekte. Veoma je važno da i lokalni mediji i lokalne samouprave imaju pripremljene projekte, i precizno opredeljena sredstva.

Zbog toga što se lokalne samouprave još uvek teško snalaze, do sredine naredne godine biće zadržan sadašnji način finansiranja medija, ali nakon toga mora da se pristupi projektnom finansiranju, što bi bila kvalitetna osnova da se punim kapacitetima ovaj način primenjuje od 2016. godine i nadalje, rekao je Saša Mirković na tribini pod nazivom „Perspektiva lokalnih medija" preksinoć u Nišu.

U gradu koji je pre nekoliko godina, posle više od 6,5 decenija rada ostao bez Radio Niša, jedne od najstarijih radio stanica u zemlji, neizvesno je šta će biti sa Niškom televizijom (NTV).

Iako je bilo obećanja da će NTV dobiti status regionalnog javnog servisa, 83 zaposlena strahuju za svoju sudbinu. Kao i svi drugi državni i lokalni mediji, i NTV će morati da prođe kroz proces transformacije i da pokuša da se izbori za opstanak.

Upravo o toj predstojećoj transformaciji lokalnih medija govorila je u Nišu Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije OEBS-a u Srbiji:

- Verovatno će doći i do zatvaranja pojedinih lokalnih medija i neke lokalne samouprave već su započele pripremu socijalnih programa za one koji će neminovno ostati bez sigurnog posla. Ipak, mislim da svaka profesija može sebe da zaštiti tako što će na najbolji način raditi svoj posao i ako uspe da zadrži publiku koja joj veruje i koja ceni uloženi napor. Sigurno je da to neće biti lako jer je mnogo procesa koji su planirani paralelno - i proces privatizacije i proces digitalizacije, i obuka za nove tehnologije i multiplatformsko novinarstvo. Jasno je da će više šansi ubuduće imati samo oni koji žele da uče, da rade i da ostanu verni svom opredeljenju i koji promovišu etičnost u svom poslu - rekla je Gordana Janković. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs