Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 12. 2014

"Vlast da shvati kome je odgovorna"

16.12.2014. (B92) - Napredak u slobodnom pristupu informacijama postoji, ali vlast i dalje ne shvata da su oni odgovorni javnosti, kaže Rodoljub Šabić.

"Problema ima mnogo. Mora da se radi na menjanju odnosa vlasti i javnosti. Mnogima nije jasna predstava da su oni odgovorni javnosti, da su oni dužni da u svakom trenutku polažu račune građanima od kojih su dobili mandat i od kojih dobijajo pare", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka u Kažiprstu B92.

Šabić kaže da se po objektivnim merilima može reći da smo po pitanju slobode pristupa informacijama za prethodnih 10 godina napravili značajan pomak i da je u pitanju proces koji je kontinuiran i koji treba unapređivati.

"Što se tiče odnosa sa parlamentom, sem nekih pojedinačnih izuzetaka, on je uvek odlukama stajao iza nezavisnih institucija. Što se vlada koje su se menjale tiče, odnos je drugačiji. Vlada kontroliše ono što je glavno, a to su novac i uslovi za rad i tu je bilo problema. Ipak, najvažnije je što su zakon prepoznali građani, novinari, civilno društvo, koriste ga do kraja i oni aktiviraju instituciju poverenika", navodi Šabić.

Komentarišući to što Ministarstvo odbrane listu "Danas" nije dostavilo podatke o remontu "migova", kao i to što B92 nije dobio odgovore iz "Srbijagasa", poverenik kaže:

"Da funkcionišu drugi mehanizmi, koji nisu na raspolaganju povereniku, to ne bi bio težak posao, ali, da se razumemo, nigde u svetu taj zakon ne funkcioniše stopostotno. I stare demokratije imaju problem na relaciji izvršne vlasti sa javnošću."

Povodom informacije da su na sajtu Agencije za privatizaciju neovlašćeno objavljeni podaci o ličnosti za 5.190.396 građana Srbije, Šabić kaže da je to nedopustivo. 


"Taj link je blokiran, ali jedno vreme je zaštićena baza podataka, kojoj je trebalo da bude omogućen pristup ogranilčenom broju ljudi, bila dostupna onlajn preko aktivnog linka sajta Agencije. To je skandalozno, to je relevantno u globalnim razmerama, to je povod da država promeni odnos prema zaštiti podataka o ličnosti", rekao je Šabić.


On dodaje i da je u sferi zaštite podataka neuporedivo lošije stanje nego kod pristupa informacijama od javnog značaja.

"Hakerska grupa je prezentovala podatke, ali to sa ovim nema veze. Prema onome što sam video, ta skromnija baza vuče poreklo iz baze sigurnih birača neke stranke. Poenta je da je za taj upad verovatno bilo potrebno neko hakersko delovanje, a da za upad u onu džinovsku bazu je potrebno samo malo pretražiti sajt", rekao je Šabić.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs